V hale během MS v para hokeji v Ostravě může být 2500 diváků

16. červen 2021 14:03

Na nadcházejícím mistrovství světa v para hokeji v Ostravě se do haly dostane až 2500 diváků. Pořadatelé šampionátu, který se bude hrát od 19. do 26. června, mohou s ohledem na platná protiepidemická opatření naplnit 25 procent kapacity. Novinářům to dnes řekl šéf organizačního výboru Jiří Šindler.

V roce 2019, kdy se mistrovství také konalo v Ostravě, byla hala během řady zápasů téměř vyprodaná. Podpořit atmosféru akce tak má i velká zóna pro fanoušky, která v těsném sousedství arény nabídne dalších 2000 míst.

Mistrovství světa v para hokeji se koná po jedenácté, v Ostravě bude potřetí. Konalo se zde v roce 2009 a předloni. „Ostrava je první město, kde se šampionát koná dva roky po sobě. Navíc i město, které uspořádalo historicky nejúspěšnější mistrovství světa,“ řekl Šindler.

Čtěte také

Dodal, že po úspěšném mistrovství v roce 2019, kdy se podařilo v Ostravě a Moravskoslezském kraji zvednout velkou vlnu zájmu o šampionát a samotný para hokej, se tomu sportu daří. „Para hokej se stal populárním sportem, daří se nám ho dostat na úroveň dalších sportů. Podařil se rozvoj národního týmu,“ řekl.

Česká reprezentace na ostravském šampionátu v roce 2019 skončila čtvrtá, když v boji o bronz prohrála s Jižní Koreou. Svěřenci trenéra Jiřího Břízy při šesté účasti na desátém MS vyrovnali nejlepší výsledek z let 2012 a 2013. Dnes Bříza na otázku, zda se dá čekat medaile, odpovídal vyhýbavě. „Pro nás to cinkne už tím, že se do soupeře opřeme. Nebo puk trefí tyčku. Vždy necháme na hřišti srdíčko a budeme bojovat v každém zápase,“ uvedl.

Česká reprezentace na MS v para hokeji 2019

Jeho svěřenci přijeli do Ostravy s předstihem a ještě před začátkem turnaje mají v plánu čtyři přípravné zápasy. „Absence je za celý rok a půl obrovská. Nálada je v týmu dobrá. Jsme zdraví, na každý zápas se těšíme,“ řekl. V sestavě má pět nováčků, pro které půjde o první takovou mezinárodní zkušenost.

Vinou epidemie se termín mistrovství, které se loni vůbec nekonalo, několikrát posouval. Nakonec se pořadatelé rozhodli pro červnový termín. Ten jim umožní mít v hale i diváky. Současní vládní opatření to umožňují.

„Budeme mít diváky, jsme moc rádi, že můžeme naplnit 25 procent kapacity haly,“ řekl s tím, že pro vstup do arény budou platit opatření jako u jiných vnitřních hromadných akcí. Návštěvníci budou muset prokázat bezinfekčnost a v hale mít zakrytá ústa a nos.

Fanzóna pro celou rodinu

Atmosféru šampionátu má pomoci vytvořit i velká fanouškovské zóna. „Bude otevřena každý zápasový den. Diváci tam budou sledovat na LED obrazovkách všechny zápasy,“ řekla ČTK Zuzana Janošová, která má zónu na starosti. „Kromě toho tam budou čtyři mobilní hřiště, kde si bude možné vyzkoušet i jiné sporty tělesně postižených jako para florbal, basketbal na vozíku či bocciu,“ řekla. Vstupné na celý den do zóny bude 90 korun. Děti a postižení neplatí.

zdroj: ČTK
Spustit audio

Související