V Havířově začalo fungovat speciální Centrum pro rodinné pečující

4. duben 2018 07:25

Lidem, kteří se starají o nemohoucí příbuzné, v Havířově pomáhá nové centrum. Nabízí poradenství, vzdělávací kurzy i speciální skupiny, kde si vzájemně mohou vyměňovat zkušenosti.

„Starám se o svého postiženého bratra, kterému je 68 let. Je postižený mentálně i fyzicky,“ říká paní Alexandra. Už má za sebou několik setkání s pracovnicí centra. Věří, že si odnese hlavně cenné rady.

„Zcela určitě budu potřebovat vědět, jaké kompenzační pomůcky bude potřebovat. A v čem si já ulehčím práci s ním, neboť špatně chodí a špatně mluví. Ta pomoc po zdravotní stránce bude potřeba,“ dodává paní Alexandra.

Centrum pro rodinné pečující se v Havířově připravovalo takřka dva roky. Klientům, jako je paní Alexandra, nabídne služby doslova na míru.

„Tato služba je hodně důležitá. Pracovníci budou nejen poradci, ale budou provázet rodinné pečující po celou dobu ošetřování svých příbuzných. Budeme poskytovat vzdělávání jak pracovat, jak se pohybovat v systému,“ vysvětluje šéf havířovských Sociálních služeb Milan Černý s tím, že hlavním úkolem je poskytnout laickým pečujícím podporu a často i chybějící informace, kvůli kterým mnohdy vzdají péči o své blízké.

Vedoucí havířovského Centra pro rodinné pečující Jana Tiahan Wojtoňová se i s kolegy bude zároveň spolupodílet na speciálním výzkumu. „Zjišťujeme, jaký je typický rodinný pečující, o koho se stará, jaké problémy řeší a co vlastně by rodina od toho systému potřebovala, aby dokázala pečovat i dobu delší,“ vysvětluje Wojtoňová.

Právě výzkum má pomoci zoptimalizovat nabídku služeb zařízení. Kromě Havířova vzniká podobné centrum ještě v Uherském Brodě. I díky dotaci 9,7 milionu korun zatím města jejich provoz řešit nemusejí.

„Dvacet měsíců to bude financováno z toho projektu. A protože máme velmi důležitého partnera – Výzkumný ústav sociální práce, tak se budeme snažit to implementovat do legislativního návrhu, aby to byl buďto nový druh sociální služby, nebo prostě hledat dotace pro obce, aby to dostávaly do stávajících rozpočtů,“ potvrzuje předseda České asociace pečovatelské služby Jindřich Kadlec, s tím že v současnosti řeší možný vznik třetího podobného centra v Praze.

autor: stj
Spustit audio