V Havířově zemřel pacient nakažený novým typem koronaviru

24. březen 2020 11:00

V Česku zemřel druhý pacient nakažený novým typem koronaviru. Muž narozený v roce 1975 byl hospitalizován v Havířově, měl pokročilou rakovinu, uvedl na twitteru ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO).

„Zpráva přišla z nemocnice v Havířově. Pacient ročník 1975 prohrál boj s rozsáhlým selháním orgánů kvůli pokročilému nádorovému onemocnění. Koronavirus jeho stav zhoršil,“ napsal ministr. Vyjádřil soustrast jeho blízkým.

Čtěte také

První oběť související s epidemií Česko oznámilo v neděli, byl to pětadevadesátiletý muž z Prahy. První případy nemoci COVID-19 byly v ČR potvrzeny 1. března.

Nákaza koronavirem vše urychlila

Muž s nádorovým onemocněním byl v havířovské nemocnici hospitalizován od minulé středy. Do zdravotnického zařízení ho převezla záchranná služba, uvedla v tiskové zprávě havířovská nemocnice.

„Pro jeho záchranu nemocnice udělala vše, ale pomoci mu už ani specializovaná intenzivní péče nedokázala. Pacient měl totiž rozsáhlé nádorové onemocnění s pokročilými metastázami do dalších orgánů. Nákaza koronavirem jeho smrt bohužel uspíšila,“ uvedla mluvčí nemocnice Irma Kaňová.

Čtěte také

Muž narozený v roce 1975 byl hospitalizován na infekčním oddělení na stanici připravené pro pacienty s pozitivním výsledkem testu na koronavirus. „Jeho zdravotní stav se velmi rychle zhoršoval, proto byl přeložen na k tomu účelu vytvořenou a komplexně vybavenou jednotku intenzivní péče, kterou jsme speciálně vyčlenili právě pro pacienty nakažené koronavirem s těžkým průběhem onemocnění,“ uvedl ředitel nemocnice Norbert Schellong.

Podle něj zdravotníci stav pacienta konzultovali také s kolegy z Fakultní nemocnice Ostrava. „Přestože naši lékaři a sestry dělali maximum, byl boj s tak rozsáhlým multiorgánovým selháním kvůli pokročilému nádorovému onemocnění marný. Tento stav byl bohužel doplněn a komplikován těžkým zápalem plic, způsobeným v souvislosti s koronavirovou nákazou, který by normálně pro člověka v jeho věku nebyl tak fatální,“ doplnil Schellong. Podle něj je nemocnice připravena poskytnout rodině psychologickou podporu.

Dalších 20 nových případů

Počet potvrzených nákaz nemocí COVID-19 stoupl v Moravskoslezském kraji za posledních 24 hodin o 20 na 141. Nejvíc je jich na Frýdecko-Místecku, a to 53 prokázaných onemocnění, a pak na Ostravsku, kde bylo 34 pozitivně testovaných.

V celé republice se nákaza do dnešního rána potvrdila u 1287 lidí, většina z nich má mírný průběh a stůně v domácí karanténě.

autor: tif | zdroj: ČTK
Spustit audio