V Hnojíku oslavili 200 let od posvěcení kostela Nanebevzetí Panny Marie

26. listopad 2012

Neděli co neděli plní věřící lavice kostela Nanebevzetí Panny Marie v Hnojníku. Přicházejí sem vyznat svou víru, ztišit se a načerpat novou naději. A to už plných 200 let. Právě tolik roků totiž uběhlo od posvěcení kostela.

Věřící vycházejí z chrámu. Na tvářích úsměv, všude vládne slavnostní nálada. Zastavují se, zdraví své známé. Bohoslužba se jim líbila.

„Určitě byla pěkná, taková slavnostní. Tak jsme si to trochu představovali a teď to tady rozebíráme,“ řekl jeden z věřících.

Organizace oslav se chopila Růžena Rylková, pastorační pracovník farnosti. Domlouvala mimo jiné i koncert, na kterém vystoupily děti z české i polské základní školy v Hnojníku.

„Na začátku jsem si říkala, aby to všechno vyšlo, aby vůbec učitelé vyšli vstříc. A výsledek byl úplně nad očekávání. Hlavně ze strany lidí, protože si myslím, že lidé už takovou nějakou kulturu tady dlouho nezažili. Vždycky je tady něco pro mladé, a chybí něco, co by starší generace ocenila, co by je pohladilo na duši,“ říká Růžena Rylková.

A zároveň dodává, že by podobné koncerty mohli organizovat i do budoucna a nečekat dalších 200 let. O přání oslavenci se postará duchovní správce farnosti, Rudolf Sikora.

„Kostelu jsme přáli v publikaci, kterou jsme vydali při té příležitosti, prostým způsobem – pokud by jen bylo možné, plné lavice a nadšení těch, kteří prožívají v tomto prostoru taky své duchovno a zároveň i tu skutečnost, abychom nezůstali jenom v uzavřeném prostoru, ale abychom šli a vydávali taky svědectví,“ řekl mimo jiné Sikora.

Více o oslavách 200 let od posvěcení kostela Nanebevzetí Panny Marie v Hnojíku si můžete poslechnout v záznamu pořadu Křížem krajem – v iRadiu.

Spustit audio