V Horních Bludovicích mizí prodejny potravin. Dopadají na ně ceny energií i malý zájem lidí

29. září 2022 07:20

V Horních Bludovicích už jen jediný obchod s potravinami. Svou prodejnu tam před několika dny uzavřelo spotřební družstvo COOP Beskydy. Obchod v okrajové části Špluchov už nebylo možné dále utáhnout. Zhruba před pěti lety ze stejného důvodu skončily i potraviny v části Záguří.

U obchůdku právě zastavil pan Mirek se svým skútrem. „Chtěl jsem koupit nějaké sladkosti pro vnučky. Sem tam tudy projíždím, tak se tady stavuji. A je zavřeno. Je to škoda pro tu vesnici, budou muset jezdit někam dál,“ říká.

Zhruba třikrát za týden do zdejších potravin chodila třeba paní Květa. Podle ní návštěvnost obchodu nebyla moc velká. „Z jedné strany se jim nedivím, protože hodně lidí tam chodilo jen na menší nákupy. Ty větší už jinam,“ dodává.

Chodili hlavně starší lidé pro základní potraviny, nebo výsekové maso. Generální ředitel spotřebního družstva COOP Beskydy Marko Ratveiský mimo záznam potvrdil, že provoz obchodu byl do budoucna neudržitelný. Prodejnu proto zavřeli a nabídli k pronájmu.

V Horních Bludovicích teď zůstaly jediné potraviny v budově obecního úřadu. I tam podle vedoucí Renaty Šulcové prodeje klesají. „Je úbytek starších lidí. Myslím, že jezdí hodně za akcemi. Prostě je to poznat. Teď ta krize to poznamenala,“ říká Šulcová.

Obchody v okrajových částech obce chybí hlavně starším lidem, kteří nemají možnost zajet si pravidelně na velký nákup. Proto se obecní úřad snaží najít alespoň dočasné řešení.

„Obec moc možností nemá, protože objekt není v jejím majetku, je to majetek společnosti COOP. Pronajmout si to bohužel také nemůžeme, ale snažíme se najít nějakou pojízdnou prodejnu, která by zásobovala část obce Špluchov potravinami,“ doplňuje referentka úřadu Monika Krčová s tím, že malé vesnické obchody těžce konkurují velkým řetězcům. Starší lidé obchody při životě neudrží a mladší raději nakoupí v supermarketu třeba cestou z práce.

Spustit audio