V jedné z havířovských ZŠ děti obědvají ze svých krabiček. Jídelnu jim zavřel koronavirus

24. září 2020

Žáci Základní školy Františka Hrubína v Havířově musí obědvat ve třídách. Jejich jídelna je totiž uzavřená, jedna z kuchařek dostala koronavirus a ostatní kvůli tomu musely do karantény. Teď škola čeká na výsledky jejich testů. Mezitím jí děti studené obědy z plastových krabiček.

„Rizoto a křupínky a lžičku jsem si vzal z domu,“ ukazuje páťák Mirek, co mu dnes maminka nachystala. Jeho spolužák Jan Daniel, už je po obědě. „Já jsem měl malé císařské párečky, k tomu kečup a rohlíky. Většinou to mám takovou větší svačinu, ale třeba dnes budu mít doma ještě kačenu z neděle,“ dodává Daniel s tím, že párky snědl už o druhé přestávce.

S obědem do poledne nevydržela ani žákyně třetí třídy. „Měla jsem řízek, s kterým se mamka ještě v neděli večer vařila, chudák,“ říká žačka.

Takhle improvizovaně obědy děti i rodiče řeší už od začátku týdne, kdy škola jídelnu zavřela. „Snažili jsme se to vyřešit různými způsoby, ale pokud nemáme k dispozici jídelnu, kuchyni, nemá kdo vydávat a ani připravovat dováženou stravu, tak jediné možné rozhodnutí v tu chvíli bylo požádat rodiče, aby dětem dávali větší svačiny nebo takzvané druhé obědy,“ vysvětluje ředitel Tomáš Ptáček.

Výsledky testů dostane škola z krajské hygienické stanice posledního září. „Věřím, že 1. října jídelnu otevřeme, protože je na nás závislé ještě sousední gymnázium, které je v podobné pozici, co se týče stravování,“ dodává Ptáček.

V tuto chvíli škola jídelnu kompletně dezinfikuje, aby se v říjnu mohla bez problémů otevřít.

Spustit audio

Související