V Jeseníkách se v zimní sezoně zranilo 1100 lidí, případů mírně přibylo

11. duben 2022

Členové jesenické horské služby ošetřili v končící zimní sezoně na horách 1100 zraněných lidí. V porovnání se sezonami v době před pandemií počet úrazů mírně narostl, ve statistikách je jich zhruba o sto více, řekl v pátek ČTK náčelník jesenické horské služby Vítězslav Kaller.

V Jeseníkách v sezoně zemřel jeden běžkař, v jeho případě však nešlo o úraz, ale následky zdravotní indispozice. Zimní sezona zatím v Jeseníkách ještě definitivně neskončila, lyžuje se ještě na Ovčárně i Červenohorském sedle, ve vrcholových partiích se stále dá vyjet na běžkách.

„Letos jsme za zimní sezonu zhruba na stejných počtech úrazů jako před dvěma či třemi lety, tedy před covidem. Ve statistikách máme momentálně 1100 úrazů, v letech 2019 až 2020 to bylo kolem tisíce případů, letos je to tedy o sto případů více,“ uvedl Kaller.

Zvýšení přisuzuje větší návštěvnosti na horách, která mohla souviset i s různými omezeními ohledně očkování proti koronaviru v zahraničí. Dalším důvodem může být také to, že lidé po řadě opatření, kdy museli být doma, na tom nebyli fyzicky nejlépe,“ podotkl Kaller.

„Ve statistikách máme momentálně 1100 úrazů, v letech 2019 až 2020 to bylo kolem tisíce případů, letos je to tedy o sto případů více.“ 
Náčelník jesenické horské služby Vítězslav Kaller

Z 80 procent se úrazy podle něj týkaly sjezdového lyžování. Šlo o zlomeniny nohou, poranění kolen, otřesy mozků, u snowboardistů se to týkalo nejčastěji předloktí. Letos jsme měli za zimu kolem dvou desítek zásahů vrtulníkem,“ doplnil náčelník. Ve statistkách mají horští záchranáři za tuto zimní sezonu také jedno úmrtí, šlo o muže na běžkách, který však měl srdeční příhodu.

Kromě úrazů zachraňovali horští záchranáři i podchlazené turisty, jako tomu bylo na konci ledna u Františkovy myslivny. Podle Kallera se stále vyskytují případy, kdy lidé zcela podceňují oblečení a výbavu. Lidé jsou nepoučitelní a hory podceňují. Každou zimu narážíme na turisty, kteří vyrážejí do hor v teniskách, nedostatečně oblečeni, nedostatečně vybaveni. Zachraňovali jsme mladý pár v oblasti Ovčárny na hřebenu, který se vydal na sněžnicích, ve kterých měli tenisky. Na sobě měli tenké šusťákové bundy. Panovala vichřice, bylo minus deset stupňů. Je to opravdu někdy nepochopitelné. Ty lidi jsme zachraňovali téměř polozmrzlé, na pokraji života, doplnil Kaller.

„Každou zimu narážíme na turisty, kteří vyrážejí do hor v teniskách, nedostatečně oblečeni, nedostatečně vybaveni.“
Náčelník jesenické horské služby Vítězslav Kaller

Kromě úrazů poznamenala končící zimní sezonu v Jeseníkách také evakuace lyžařů z lanovky v lyžařském středisku Přemyslov na Šumpersku, kterou zastavila na začátku února technická závada. Na lanovce bylo v době poruchy podle hasičů zhruba 130 lidí, 90 z nich se podle jejich mluvčí Lucie Balážové podařilo technikům postupně v nouzovém režimu couváním spustit zpět do stanice, kde mohli vystoupit. Dalších asi 40 lidí včetně několika dětí zůstalo uvězněno na sedačkách ve výšce, odkud je museli sundávat lezecké týmy hasičů.

Zdroj: ČTK

Spustit audio