V Kopřivnici uctili památku Milady Horákové. Od její popravy uplynulo 70 let

26. červen 2020 01:45

Už 25 let si připomínají v Kopřivnici justiční vraždu československé političky a právničky Milady Horákové. Pietní akt tam tradičně pořádají na základní škole, kterou po ní pojmenovali. Účastní se ho nejen zástupci školy a města, ale třeba i bývalí političtí vězni nebo členové kopřivnického Klubu Masarykova demokratického hnutí.

Hudební vystoupení čtyř žaček 4. třídy zahájilo v kopřivnické ZŠ Dr. Milady Horákové pietní akt. Ten se tady pořádá pravidelně už od roku 1995. Právě tehdy totiž po popravené československé političce město školu pojmenovalo.

Čtěte také

„Dva pánové, kteří už bohužel nežijí, měli pocit, že by Kopřivnice měla pro Miladu Horákovou něco udělat. Protože jeden z prokurátorů v tom procesu pocházel z Kopřivnice. A tak se domluvili, že se pro naši školu pokusí získat jméno Dr. Milady Horákové,“    vysvětluje ředitelka školy Jana Neničková.

Podle tehdejšího ředitele Lumíra Pospěcha to ale nebylo ani v 90. letech snadné. I přesto se nakonec podařilo a škola nese název po slavné československé političce už 25 let.

Pravidelně se pietních aktů k uctění její památky účastní i kopřivnický člen Konfederace politických vězňů, dnes už pětadevadesátiletý Zdislav Zima. „Byla to osobnost, o které by měli všichni vědět za to, co všechno dokázala pro ty československé občany,“ říká pan Zdislav Zima.

Odkaz Milady Horákové si chtějí připomínat v Kopřivnici i nadále. Třeba znovu  pietním aktem v příštím roce – tentokrát už i s padesátičlenným školním sborem, který letos kvůli pandemii koronaviru chyběl.

Na budově Právnické fakulty Univerzity Karlovy v Praze visí plakát s portrétem Milady Horákové a nápisem Zavražděna komunisty
autor: Tomáš Pika
Spustit audio

Související