V Krnově je hotový plán oprav Karnoly po rozsáhlém požáru

13. červenec 2018 11:00

Památkáři i architekti dali dohromady plán, jak postupovat s rekonstrukcí ve vyhořelé krnovské karnole. Projekt na záchranu kulturní památky nechala zpracovat radnice, aby bylo jasné, které opravy jsou nutné a co může počkat. Původně se z bývalé textilní továrny mělo stát muzeum a město na něj získalo i stomilionovou evropskou dotaci. Plány ale překazil prosincový požár. Město i tak doufá, že schválené peníze získá i v pozměněném projektu.

Město chce z krnovské Karnoly udělat muzeum i po prosincovém požáru

Expozice tkalcovství ve frenštátském muzeu

Z krnovské Karnoly by mohlo být textilní muzeum i po rozsáhlém požáru. Budova bývalé továrny je podle odborníků staticky v pořádku a projektant by teď měl posoudit, jak moc se musí pozměnit návrhy původně plánované rekonstrukce. Na tu město získalo dotaci 95 milionů korun a radnice doufá, že peníze bude moci využít. Rozhodne o tom ale ministerstvo.

Budova, ve které hořelo, má zabedněná okna. „Je to tak zajištěno, aby tam nefoukalo, nepršelo a nesněžilo, ale aby to větralo a dostalo se tam světlo,“ říká památkářka Andrea Šírová.

Teď se podle ní čeká na výsledky projektu uvedení do stavu před požárem, což vyvolává změny v původním projektu, který už byl schválen a šel do evropského dotačního titulu.

„Nyní je třeba zajistit, aby se do patra nad dezinaturou vůbec mohlo chodit. Strop je hodně prohořelý a od statiků je tam úplný zákaz,“ dodává památkářka.

Do podzimu by se mělo začít s vysoušením vzácných vzorníků. Ty jsou zatím stále uskladněny v opavských mrazírnách, ale brzy odtud poputují do Prahy. Tam se budou postupně vysoušet, a to s pomocí Technického muzea a Národní knihovny.

Město pak na základní záchranné práce dostalo desetimilionovou dotaci od kraje.

autor: Klára Kohutová
Spustit audio