Město chce z krnovské Karnoly udělat muzeum i po prosincovém požáru

29. leden 2018

Z krnovské Karnoly by mohlo být textilní muzeum i po rozsáhlém požáru. Budova bývalé továrny je podle odborníků staticky v pořádku a projektant by teď měl posoudit, jak moc se musí pozměnit návrhy původně plánované rekonstrukce. Na tu město získalo dotaci 95 milionů korun a radnice doufá, že peníze bude moci využít. Rozhodne o tom ale ministerstvo.

Po čase jsme opět vešli do dezinatury poničené požárem. Spálenina je tady cítit pořád, přestože hodně oken je vytlučených, bez skleněných výplní, a fouká tady.

„Tady byly spadlé stropy, omítky opadané, teď je to vyčištěno. Zároveň se vybíraly všechny použitelné součástky – ať už strojů nebo vzorníky, cívky,“ říká památkářka Andrea Šírová.

Posunuli jsme se k jednomu ze strojů. Ten vypadá, že je v relativně neporušeném stavu. „Obecně dřevo má mnohem lepší požární odolnost než třeba železobeton nebo železo samotné, protože to se při těch teplotách taví. Na těch strojích se sejmula a ometla ta suť,“ dodává památkářka.

„V nejbližší době budou zahájeny práce na projektové dokumentaci pracovně nazvané Karnola, následky požáru. Půjde o revizi původní projektové dokumentace, která by nám měla odpovědět na otázku, jak moc následky požáru ovlivní rozsah stavebních prací, které původně měly začít na jaře,“ říká mluvčí města Dita Círová.

Tyto změny pak posoudí ministerstvo pro místní rozvoj. Rozhodne, jestli i v této přetvořené podobě oprav bude moci město čerpat přidělené dotace na původní rekonstrukci.

autor: Klára Kohutová
Spustit audio