V Krnově vznikly dvě zubní ordinace. Noví pacienti se mohou registrovat už tento týden

11. leden 2022 14:13

Už od zítřka se mohou zájemci registrovat do nových zubních ambulancí v Krnově. Ordinace v nemocniční prvorepublikové vile pak začnou fungovat příští týden. Krnovská nemocnice se tak postupně snaží zmírnit nedostatek zubařů v regionu.  Místo bude zároveň i takzvaným akreditovaným pracovištěm, kde se mohou pod vedením odborníků pracovně zaškolovat například i absolventi ze zahraničí.

„Zubaře sháním už tak dva roky. Volala jsem Bruntál, Krnov... Nikde nemůžu sehnat, všecko je plné,“ stěžuje si na situaci na Bruntálsku paní Květa.

Teď vznikly hned dvě nové ordinace v přízemí nemocniční vily v areálu krnovské nemocnice. Původně dům fungoval jako ubytování pro některé lékaře.

„Byla to budova, která – když nemocnice před 110 lety vznikla – sloužila jako bydliště správci a primáři. Pak v ní dlouho bylo ředitelství, ale po přestěhování byla pro nemocnici prázdná a sídlily v ní firmy, které se externě podílely na zajištění chodu nemocnice,“ vysvětluje ředitel krnovské nemocnice Ladislav Václavec.

Čtěte také

Ordinace bude fungovat jako akreditované pracoviště, kde mohou získat potřebné osvědčení i absolventi a lékaři ze zahraničí.

„Bude tam pracovat jeden český lékař před důchodem, který to bude všechno dozorovat. V současné době máme přijatého kolegu z Kazachstánu, kterého jsme už prozkoušeli na stomatochirurgii v Opavě. Naším cílem je, aby péče byla zajištěna v regionu Bruntálska, protože tady v současné době chybí více než sedm zubařů. A co je horší, že hodně zubařů ohlašuje ukončení své činnosti,“ upozorňuje Václavec.

Nemocnice historickou vilu využívá bezplatně. Dům ale vlastní město, které za stavební úpravy zaplatilo asi tři miliony korun.

„Došlo ke změně dispozice. Bylo vybudováno nové hygienické zařízení. Aby nedošlo ke statickému narušení stropní konstrukce vlivem hmotnosti zubařských křesel, byly v suterénu v místech pod křesly vybudovány ocelové podpůrné konstrukce,“ popisuje mluvčí města Dita Círová.

Zájemci se do nových ambulancí mohou registrovat od 12. ledna, a to buď online na webu nemocnice, nebo si mohou vyzvednout formulář v čekárně ordinace.

autor: Klára Kohutová
Spustit audio

Související