V lékárnách chybí léčiva pro děti, které mají respirační onemocnění

20. říjen 2021

Rodiče na řadě míst v Česku těžce shánějí předepsané léky pro děti, které trápí  respirační onemocnění. Trend potvrdila Česká lékárnická komora. Chybí třeba antibiotické sirupy. Rodiče tak shánějí léčiva v mnoha provozovnách a nebo musí k pediatrovi pro jiný recept. Podobnou zkušenost má i Jana, matka dvou malých děvčat  z Ostravy.

Matka nemocných holčiček si se sháněním medikamentů užila své. Když paní Jana z Ostravy dostala od lékařky recept na sirup pro obě dcery, zjistila, že ho tak jednoduše nesežene.

„V lékárně nám řekli, že ho nemají a že ho ani nemůžou objednat, protože je nějaký výpadek ve výrobě. Potřebovala jsem dva ty sirupy, tak jsem zkoušela obvolávat další lékárny, kde jsem byla také neúspěšná,“ popisuje paní Jana.

Nakonec se přeci jen sirup mladé ženě povedlo sehnat, ale peripetie kolem toho byly vysilující. „Nám ten sirup vždycky hned zabírá, tak jsem věděla, že nemáme možnost jim nějak pomoci. Obvolávali jsme lékárny, hlavně ty nemocniční, kde bych předpokládala, že tam bude. Ale nebyl,“ dodává.

Prezident České lékárnické komory Aleš Krebs potvrzuje, že potíže se sháněním léčiv pro děti jsou nyní s nástupem respiračních chorob po celé zemi. „Máme informace i od kolegů z mnoha míst České republiky, že skutečně dochází k regionálním výpadkům některých léků. Zejména se jedná o dětské antibiotické sirupy, případně některé sirupy k léčbě zvýšené teploty nebo bolestí. Ten výpadek je svým způsobem neobvyklý,“ říká.

Lékárníci se snaží dát rodičům jiná léčiva se stejnými účinky.

Spustit audio