V lesích u Města Albrechtic vás uvítají pohádkové bytosti. Dovedou vás ke Krtečkově studánce

15. červen 2017

Do lesů Bruntálska se nastěhovaly pohádkové bytosti. Dřevěné sochy trpaslíků, skřítků, Hejkala i Žabího prince jsou součástí naučné stezky pro děti v okolí Města Albrechtice. Trasa má celkem 11 zastavení a zvládnou ji i maminky s kočárky.

Pohádková stezka ke Krtečkově studánce se stala součástí městského turistického okruhu ve Městě Alberechtice jako další ze stávajících dominant – rozhledny, zámku Linhartovy, Poutní hory, zříceniny hradu Lugslandu nad Burkvízem a vrchem Dubí. Naučná stezka pro děti, kterou zvládnou i maminky s kočárky, začíná u lesa kousek od myslivecké chaty Anna.

Součástí je osvěta veřejnosti, jak lesní hospodářství funguje

„První zastavení je u Dr. Voštěpa. Stojí tady vlastně rok, protože naučnou stezku jsme otevírali v roce 2016. Studánku pak hlídá krteček, kterého vytvořil místní občan Lev Pazdera,“ říká místostarosta Města Albrechtice Martin Špalek (KSČM).

Jedenáct zastavení jde dvoukilometrovou trasou. „Je tam zastavení u jelena, kde se děti mohou pohoupat na dřevěném jelenovi, ale také na malých koloušcích. Naproti jsou trpaslíci, je tam úkol pro děti. Děti se tady mohou dovědět, jak les roste, které stromy jsou tady zasazené, jak vypadají,“ dodává místostarosta.

Součástí stezky jsou dřevěné sochy pohádkových bytostí
autor: dam
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.