V lesích v Zátoru na Bruntálsku nahradily jehličnany třešně a jilmy

12. říjen 2021

Ještě několik let potrvá obnova lesů po kůrovcové kalamitě na Bruntálsku. Například v obecních lesích v Zátoru už dokončili těžbu kůrovcového dřeva. Kvůli nízkým cenám dřeva v minulých letech ale na hospodaření obec nemá dostatek prostředků. Znovu vysazování lesa tak financuje ze státních dotací.

Velké škody v lesích napáchal jednak kůrovec, ale v posledních letech i časté vichřice. „Některé vichřice, které se přehnaly přes náš majetek, nám vyvrátily ty stromy, které nám zůstaly po té kůrovcové kalamitě,“ říká odborný hospodář obecních lesů Hynek Hájek.

Skladba stromů na zhruba 700 hektarech je různá. Vidíme tady jehličnany, ale převažují hlavně listnáče. „Při obnově používáme celou škálu listnatých dřevin – buk, dub, javor, jilm, třešeň. Ten les se změnil hodně a mohl by být i odolnější,“ dodává Hájek.

Těžba kůrovcového dřeva u Zátoru skončila. Kvůli nízké ceně dřeva v minulých letech ale nezvládnou obnovu lesů financovat sami. „Lesy přestaly být schopné si samy na sebe vydělávat,“ připomíná hospodář. Na příští rok dostali obecní lesníci dotaci ve výši jednoho milionu korun.

Kromě nedostatku peněz tady situaci komplikuje i nedostatek pracovní síly. „Od vypuknutí covidové pandemie začínáme mít problémy sehnat lidi na některé práce, hlavně na pěstební. Chybí lidé na úklid klestu, na zalesňování, na ožínání, stavbu oplocení,“ vyjmenovává Hájek.

S dalším zalesňováním na Bruntálsku počítají i Lesy ČR. V tendru na lesnické práce, které mají začít příští rok, vypsal státní podnik zakázky na pěstební práce například v okolí Hošťálkov nebo Cvilína.

autor: Klára Kohutová
Spustit audio

Související