V Moravskoslezském kraji chybí přes 120 pečovatelů, například v domovech pro seniory

16. leden 2023 11:26

Přijmeme pracovníka v sociálních službách. Tento text se v inzerátech objevuje velmi často. Pečovatele hledají domovy pro seniory, ale i další sociální zařízení. Velká poptávka je například v Moravskoslezském kraji. Mnoho zájemců odrazuje fyzická náročnost této práce a nízký plat.

Společenská místnost v Gerontocentru Českého červeného kříže v Českém Těšíně. Hry s kostkami pomáhají seniorům s procvičováním prstů. Pečovatele, kteří se o ně starají celý den, všichni klienti chválí.

Je to každodenní zajišťování hygieny, pomoc při jídle, zvedání těch, kteří už se špatně pohybují, potvrdila náročnou práci ředitelka gerontocentra Kateřina Kneifel. Zájemci se hlásí, ale často nevydrží dlouho.

„Často jsme teď narazili na žadatele, kteří ani nemají ukončené základní vzdělání. Nebo přijdou, vyzkouší a za týden zjistí, že je ta práce nenaplňuje, takže odcházejí,“ dodala Kneifel.

Volných míst pro pečovatele je v Moravskoslezském kraji přes 120. Nezaměstnaných, kteří by tuto práci chtěli dělat, je ale téměř 500. „Problémem je směnnost, fyzická náročnost práce i výše finančního ohodnocení,“ potvrdila Vladana Purdeková z úsřadu práce v Ostravě.

Mnozí proto odchází už ve zkušební době, protože nečekali, že vydělají částku, která se blíží minimální mzdě. „Ale to poznají až po absolvování kurzu nebo po nástupu do zaměstnání,“ dodala Purdeková.

I když platy v sociálních službách v poslední době mírně vzrostly, situace je podle ředitelky českotěšínského gerontocentra velký problém. „Opravdu ten nástupní plat hlavně u zaměstnanců přímé péče je tristní. Ta práce se dělá srdcem,“ poznamenala Kneifel.

Nedostatek pečovatelů a jejich časté střídání tak řeší nejrůznějšími zástupy. A doufá, že ti, kteří svou práci dělají dobře, neodejdou někam jinam.

autor: Martin Knitl
Spustit audio