V Moravskoslezském kraji stoupá počet žadatelů o příspěvky na bydlení

23. září 2022 15:43

Zhruba 3 tisíce lidí měsíčně v Moravskoslezském požádá o příspěvek na bydlení. Je to více, než v minulém roce. Mohou za to rostoucí nájmy i ceny energií. Jen od ledna do srpna v Moravskoslezském kraji stát na příspěvcích na bydlení vyplatil téměř 1 miliardu 142 milionů korun. To je nejvíce ze všech krajů.

Paní Hanka žije v útulném třípokojovém bytě, který si pronajímala původně přes ostravskou charitu. Teď už má nájemní smlouvu přímo s vlastníkem. Předtím po rozvodu s manželem vystřídala několik azylových domů.

„Naštěstí se mi ozvali z Charity sv. Lucie ve Vítkovicích, že by pro mě měli byt, tak jsem neváhala a hned jsem si ho vzala,“ říká paní Hanka.

S partnerem a dvěma dětmi žijí ze sociálních dávek. „Ta částka se vlastně celkově pohybuje kolem 21 tisíc. Za byt platíme celkově 15 tisíc,“ vypočítává s tím, že z toho zhruba 8000 korun jim pokrývá příspěvek na bydlení.

„Nárok na příspěvek na bydlení má vlastník nebo nájemce bytu či domu, jestliže 30 procent, v Praze 35 procent jeho příjmů nestačí na zaplacení nájmu a nákladů souvisejících s bydlením,“ vysvětluje mluvčí Úřadu práce ČR Kateřina Beránková.

Právě v Moravskoslezském kraji příspěvky pobírá nejvíce domácností a jejich počet stále roste. Podle ministerstva práce a sociálních věcí letos v Moravskoslezském kraji o příspěvek nově požádá okolo 3000 lidí měsíčně.

„Ve srovnání s loňským rokem v průměru počet žádostí narostl zhruba o 15 procent. Průměrná výše příspěvku na bydlení je aktuálně více než 4100 korun,“ doplňuje mluvčí Jakub Augusta s tím, že od října stát zvedne hranici tzv. normativních nákladů. O příspěvek na bydlení tak budou moci požádat lidé s vyššími příjmy, než tomu bylo doposud.

Spustit audio

Související