V Moravskoslezském kraji ubývá míst, kde je možné lyžovat

16. únor 2024 08:40

Přírodní sníh jen na nejvyšších vrcholcích moravskoslezských hor a technický sníh už jen na pár místech. Příznivci lyžařských sportů to mají při plánování, kam vyrazit, čím dál těžší. Přitom cyklus jarních prázdnin ještě není ani v polovině.

Více šancí mají lyžaři v Jeseníkách než v Beskydech. Přes metr sněhu je na sjezdovkách na Pradědu, ale i tam je vlhký a sjezdovka je zkrácená o 600 metrů. Celkově v Jeseníkách ještě fungují dvě desítky lyžařských středisek, ovšem komplet na technickém sněhu a za téměř jarních teplot vzduchu. Třeba v Kopřivné včera naměřili teplotu bezmála 15 stupňů Celsia. A jen málokde jezdí všechny vleky.

Ještě složitější je to v Beskydech a Javorníkách, kde funguje deset z 16 lyžařských středisek. Na mnoha místech jsou navíc sjezdovky výrazně zkrácené, protože v nižších partiích se už ani technický sníh neudrží. Největší množství technického sněhu uvádějí přehledy na Stupavě, Razule a v Jezerném. Ale všude je to s teplotami mezi 5 až 10 stupni Celsia doslova na hraně.

Kdo má v našem kraji zcela utrum, to jsou běžkaři. Ti mohou jen doufat v nečekaný zvrat v počasí.

Nejistý výhled

Podle předpovědi na nejbližší dny spíš sněžit nebude, pouze v neděli by mohly přijít přeháňky. Ty by v nadmořských výškách nad 900 metrů mohly být sněhové, ale sníh má vzhledem k teplotám šanci se udržet a neroztát ve výškách nad 1000 metrů. Po víkendu meteorologové předpovídají lehčí ochlazení, ale jen v jednotkách stupňů a navíc s minimem srážek, takže úplně nemá cenu těšit se na nový sníh.

Nastávajícím víkendem končí jarní prázdniny na Frýdeckomístecku a v pondělí začínají pro děti z Novojičínska. Na přelomu února a března budou mít volno žáci z Bruntálska, v pondělí dalšího týdne zahájí jarní volno Opavsko. A na závěr, teprve v polovině března, se dočkají i ostravské děti.

Předpokládat, jaké bude počasí v té době, to by spadalo spíš do věštecké kategorie, ale obecně se dá zopakovat to, co čím dál častěji zaznívá jak od meteorologů tak od klimatologů. Totiž že na teplejší zimy s kratšími epizodami sněhu bychom si měli zvyknout a přestat na jarní prázdniny strávené v Česku plánovat program založený na lyžování.

Spustit audio