V Moravskoslezském kraji volilo z auta 257 lidí, nejvíce v Ostravě

7. říjen 2021

V Moravskoslezském kraji ve středu využilo možnost volit z auta 257 voličů. Nejvíce jich přijelo do Ostravy, nejméně do Bruntálu. Hlasovat z auta mohli lidé, kteří jsou kvůli covidu-19 v karanténě nebo domácí izolaci.

Průběh voleb na takzvaných drive-in stanovištích byl bezproblémový, řekla ČTK Miroslava Chlebounová z krajského úřadu.

V regionu bylo od 08:00 do 17:00 pro voliče k dispozici šest stanovišť pro volbu z auta, v každém okrese jedno. Podle Chlebounové v Ostravě přijelo k volbám 89 lidí, 54 jich volilo na stanovišti ve Frýdku-Místku, 45 v Karviné, 36 v Opavě, 27 v Novém Jičíně a šest v Bruntále.

Zájem byl tak o něco vyšší než při loňských krajských volbách, kdy tehdy na drive-in stanoviště dorazilo 234 lidí. Hlasy voličů, kteří ve středu hlasovali z auta, se budou sčítat až v sobotu po uzavření volebních místností.

Možnost volit z domova

Voliči, kteří dnes z vážných důvodů nemohli využít hlasování ani na drive-inu, mohou nejpozději do večera 7. října telefonicky požádat o možnost volit z domova do zvláštní přenosné volební schránky. Krajský úřad pro tyto účely zřídil speciální telefonickou linku 800 720 210. Ve čtvrtek bude v provozu od 09:00 až do 20:00. Hlasovat do zvláštní přenosné volební schránky bude možné v pátek od 08:00 do 22:00 a v sobotu od 08:00 do 14:00.

Čtěte také

„Komise pro hlasování přijede do místa pobytu voliče, zatelefonuje mu a vyzve ho k hlasování. Pokud volič po deseti minutách čekání komise volit nepřijde, bere se to tak, že si účast ve volbách rozmyslel a hlasování do zvláštní přenosné volební schránky odmítnul,“ uvedl ředitel Krajského úřadu Moravskoslezského kraje Tomáš Kotyza.

O přízeň voličů bude letos v kraji usilovat 19 politických uskupení. O křeslo ve Sněmovně se uchází 548 kandidátů.

zdroj: ČTK
Spustit audio