V Mostech u Jablunkova modernizují lyžařský areál, stavějí tam sedačkovou lanovku

22. listopad 2018 14:32

Nová lanovka začne už brzy fungovat v Beskydech, konkrétně v Mostech u Jablunkova. Stavaři s pracemi pospíchají, aby ji areál mohl nabídnout lyžařům ještě letos. Čtyřsedačková lanovka vyveze na kopec 1300 lidí za hodinu. Ve skiareálu věři, že díky ní přijede více lyžařů, a to i z Polska.

„Naší představou je rozjet lanovku na Vánoce, zatím nám počasí přeje. Ale nemůžeme to slíbit stoprocentně, protože počasí se může náhle změnit a práce je ještě hodně,“ říká opatrně zástupce skiareálu Jiří Rucki.

„Lanovka nahrazuje dvě staré pomy, které tady provozovala TJ Sokol. Technologii máme postavenou, čeká nás natažení a položení lana, zavěšení sedaček. Podstatné je dokončení nástupní rampy, instalace nájezdového pásu a samozřejmě legislativní záležitosti,“ vyjmenovává Rucki.

Ve ski areálu věří, že díky sedačkové lanovce lyžařů na zdejších svazích přibude. A to i těch z Polska, kteří to sem mají kousek. „V minulosti jich sem hodně jezdilo, ale pak za hranicí vybudovali nespočet sedačkových vleků i na malých kopcích. A zatím tam jezdí lidé od nás. Toto chceme trošku otočit,“ dodává zástupce skiareálu v Mostech.

Stavba lanovky v Mostech u Jablunkova

Jak jsou stavaři daleko, na to se přijel podívat i penzista Bohuslav Drozd z nedaleké Vendryně. „Vypadá to dobře. Na sedačkovou lanovku se těším, protože na té pomě to pro nás starší je trošku obtížnější,“ říká pan Drozd, který už se těší, jak si tu zalyžuje.

autor: iha
Spustit audio

Související