V Opavě chybí točna. Kolony autobusů provizorně projíždějí sídlištěm

8. říjen 2019 07:10

Kolony prázdných autobusů sužují už několik měsíců obyvatele Opavy. Nový dopravce řeší problém s chybějící točnou. Autobusy tak jezdí několik kilometrů přes celé sídliště na nejbližší kruhový objezd a stížností lidí přibývá.

Bílovecká ulice v Opavě, cesta úzká jen několik metrů, tři prázdné autobusy v jednom směru, tři prázdné zase v protisměru. Jezdí se otáčet přes celé sídliště až na kraj města, jinak to nejde.

Když jezdil v této části Opavska původní dopravce, společnost TQM, nechal otáčet autobusy u svého areálu. To ale konkurenci, která vyhrála nové výběrové řízení, ČSAD Vsetín, nedovolil a obě firmy se na tom ani během několika měsíců nedohodly.

Už je aspoň vyřešené depo pro autobusy, i to chybělo. „V areálu na Komárovské ulici Strojní dopravní systémy, které jsme koupili. Nicméně pořád je příčinou dopravních komplikací neexistence točny,“ potvrdil mluvčí vsetínského dopravce Miroslav Slaný.

Problém je v tom, že Opava už před lety zrušila autobusové nádraží kvůli hypermarketu. Malý terminál u vlakové stanice taky nestačí a autobusy stojí všude kolem, i na cyklostezce. Teď město hledá vhodné pozemky, ale nějakou dobu to potrvá.

„Dá se pracovat s pozemky ve stávajícím současném areálu TQM, s pozemky, které jsou v majetku města, v Kylešovicích, nebo pozemky například společnosti Isotra,“ dodává primátor města Tomáš Navrátil (ANO).

Problém řeší i Moravskoslezský kraj jako objednatel regionální dopravy. Problém se vyřeší brzy, slibuje náměstek hejtmana pro dopravu Jakub Unucka (ODS). „Do konce roku by se autobusy mohly točit jinde,“ dodává.

Než bude točna, zůstane Opava zřejmě městem s největší hustotou provozu prázdných autobusů na jednoho obyvatele.

autor: mrk
Spustit audio