V Opavě je nové muzeum loutek. Připomíná loutkaře a loutkoherce Stanislava Petříka

7. prosinec 2020

V magazínu Křížem krajem jsme už před časem mluvili o panu Zdeňkovi Petříkovi z Opavy. Snaží se zachovat pozůstalost po svém tatínkovi, který byl mimo jiné vášnivým amatérským loutkářem. Pro děti pořádal pravidelná představení a celé divadlo v 40. letech minulého století sám vyrobil. Pan Petřík proto otevřel v suterénu svého domu originální loutkářské muzeum.

Kam se podíváte, tam je kus divadelní duše. Zájemci se mohou zblízka podívat, jak takové bytové dveřní divadlo vypadalo. Prostě jeviště nad prahem.

Čtěte také

„Jsou tady čerti, hastrman a další figurky. Tady jsem i já jako děcko – když jsem byl mladší, byl jsem ubrečený, tak jsem byl Brečulín. A dveřní divadlo proto, že bylo ve dveřích. Byla tam deka, která zakrývala druhou místnost, ze které se hrálo,“ vysvětluje pan Petřík.

Vlastnoručně vyrobené i navržené kulisy, spousta miniaturních rekvizit do nejmenších detailů, třeba dvoucentimetrový telefon i s číslicemi v číselníku. Zalistovat můžete dobovými scénáři loutkových představení v malých sešitcích.

Domácí loutkářské muzeum je v Opavě na Bartoníčkově ulici, ale musíte se objednat předem. Za to získáte opravdu zasvěcený výklad a počítejte s tím, že se zdržíte aspoň hodinu.

autor: Martin Knitl
Spustit audio