V Opavě začala rekonstrukce zchátralého zimního stadionu. Stát bude 370 miliónů korun

10. květen 2023 15:31

Více než dva roky bude v Opavě zavřený městský zimní stadion. Začala tam dlouho připravovaná celková rekonstrukce za 370 milionů korun. Zchátralé sportoviště z poloviny minulého století by se mělo změnit v moderní zázemí pro hokejisty i veřejnost. Tamní radnice přestavbu zaplatí ze svého rozpočtu bez dotací a úvěru.

Hokej je tady minulostí, ze stadionu je teď staveniště. Poslední roky tady nefungovalo prakticky nic. „Ten stadion je v katastrofálním stavu, veškeré technologie už mají všechno za sebou, tribuny nevyhovují bezpečnostním předpisům,“ potvrdil jednatel hokejového klubu HC Slezan Opava Dalibor Bárta.

Je nutné vyměnit tribuny a zajistit podmínky pro všechny návštěvníky. „A je tam úplně nově vymyšleno zázemí pro mládež. To znamená, že tam budou mít tréninkovou a sportovní halu, bude tam oběhový vál, kde děti mohou trénovat, šatny. Celý ten koncept je moderní, jak je zvykem ve světě,“ říká primátor Opavy Tomáš Navrátil (ANO).

Opavský stadion je dnes už nejstarší krytou ledovou plochou v Česku. V roce 1957 přitom patřil k největším a nejmodernějším v Evropě. V srpnu by se měla se zpožděním otevřít náhradní ledová plocha u Městských sadů. V improvizovaném stanu. „Připravuje se stavební povolení, připravují se na to všechny potřebné dokumenty,“ dodává primátor.

Právě toto kluziště budou využívat děti a mladší členové hokejového klubu. Podle Dalibora Bárty se muži z A týmu HC Slezan na dva roky zřejmě přestěhují o 25 kilometrů dál. „Jednáme s městem Krnov o pronájmu tamního stadionu, kde by tým měl trénovat i hrát své zápasy,“ dodává Bárta.

Součástí rekonstrukce zimního stadionu je také demolice přistavěného autosalonu. Vyniknout by měla nápadná ocelová konstrukce.

autor: Martin Knitl
Spustit audio

Související