V Orlové jako jediní operují vbočený palec pomocí šroubu, který se vstřebá

14. březen 2023 12:37

Vbočený palec je jeden z nejčastějších problémů u nohou. V nemocnici v Orlové ho chirurgové poprvé operovali jen malým zásahem do těla pacienta a za pomoci vstřebatelných šroubů. Ty se v těle člověka po čase samy rozpustí. Orlovská nemocnice je teď jedinou v Česku, kde tyto mini-invazivní operace nohou provádí.

„Hodně chodím na turistiku, takže mne to pod těmi prsty docela bolí. Mám s tím problém, tak jsem ho začala řešit,“ popisuje Marcela Minksová, která do orlovské nemocnice přijela až z Jesenicka a sama operaci za pár chvil podstoupí.

V orlovské nemocnici se na mini-invazivní operace nohou soustředí. Výhodou je, že v den zákroku už může pacient domů.

Čtěte také

„Je to poprvé, co se používá kombinace mini-invazivní operační techniky v kombinaci se vstřebatelnými šrouby. Pro pacienta je to velmi komfortní. Operaci provádíme pod rentgenem, ale pouze z takových kožních vpichů nebo několika milimetrových operačních ranek. Pokud během operace použijeme i vstřebatelné šrouby, tak už ta operace zanechává jen malinkaté jizvy,“ říká primář ortopedie z nemocnice v Karviné-Ráji, Martin Holinka.

Operace běžně trvá asi hodinu nebo hodinu a půl. V rámci jediného výkonu dostala paní Minksová do palce šroub, který se časem v těle sám vstřebá. „Ten šroub se rozpustí během dvou let,“ dodává primář.

V orlovské nemocnici mini-invazivní zákroky probíhají asi jeden rok pod vedením nemocnice v Karviné-Ráji. „Pro nás je toto centrum ve fázi dynamického rozvoje, kdy každý týden přidáváme nové operační programy, respektive ten operační program navyšujeme,“ říká mluvčí Věra Murínová.

Orlovská nemocnice patří pod Nemocnici Karviná-Ráj od roku 2019, ročně tady podobných mini-invazivních operací chirurgové provedou asi 250. Zájem pacientů je ale podle nemocnice čím dál větší.

Spustit audio