V Ostravě bude hlídat hromadnou dopravu více tzv. asistentů přepravy

31. červenec 2018 12:37

Ostravský dopravní podnik bude mnohem více kontrolovat, kdo jezdí po městě bez platné jízdenky. Rozšíří počet takzvaných asistentů přepravy. Ti mají za úkol také pomáhat cestujícím a vykazovat černé pasažéry.

Paní Anna jezdí MHD pravidelně a jak říká, asistenty přepravy potkává ráda. Podobně i další cestující, které jsme oslovili na zastávce v centru Ostravy.

Teď je těchto asistentů 38, do konce roku jich bude 59. Osvědčilo se to, potvrdil generální ředitel Dopravního podniku Ostrava (DPO) Daniel Morys. Plánuje například týdenní bezpečnostní akce na vybraných linkách nebo úsecích.

„Začnou jezdit i v odpoledních, nočních a víkendových spojích, protože právě v těchto dobách riziko, že se stanou nějaké incidenty v prostředcích městské dopravy, je poměrně vysoké,“ dodává ředitel DPO.

V ostravských tramvajích přibudou další bezpečnostní kamery

Cestování noční tramvají v Ostravě

Ostravský dopravní podnik letos ztrojnásobí počet kamer v tramvajích a autobusech. V současné době se zaznamenává dění ve zhruba 80 vozidlech, ke konci roku jich bude 226. Jsou to kamery s vysokým rozlišením a nahrávky mohou být důkazem u soudu.

Asistenty vždy doprovázejí strážníci. Skupinu tak tvoří tři asistenti a dva strážníci. Je to čistě preventivní opatření, říká Richard Váňa z ostravské městské policie.

„Aby si občané na asistenty zvykli a nereagovali na ně agresivně, je tam ten tlumící prvek v podobě našeho strážníka s autoritou úřední osoby. Spolupráce je dobrá a jenom jsme to přivítali,“ dodává Váňa.

Podle jeho zkušeností právě takové složení odrazuje mnoho lidí před nastoupením do vozidla bez platného dokladu. Pětičlenných skupin asistentů a strážníků se bude po městě pohybovat celkem patnáct. Teď je jich deset.

autor: mrk
Spustit audio