V Ostravě má premiéru Dvořákova Rusalka. Už v dvanáctém nastudování

17. říjen 2019 12:50

Celosvětově nejhranější česká opera  Rusalka Antonína Dvořáka zazní na jevišti Národního divadla moravskoslezského již ve dvanáctém nastudování. Nová verze režiséra Radovana Lipuse má premiéru dnes večer v divadle pojmenovaném po autorovi opery. Rusalka zazněla v první sezóně existence ostravského národního divadla a tak byla pro dramaturgy v 101. sezóně, tedy po sto letech, logickou volbou.

Zdánlivě křehká pohádka s libretem Jaroslava Kvapila a hudbou Antonína Dvořáka nabízí silný příběh o lásce, zradě i odpuštění. Režisérem ostravské inscenace je Radovan Lipus.

„V každé dobré pohádce je něco víc, že pohádka není šidítko pro malé děti. Pohádka nám vždycky říká něco důležitého o nás, o životě. Ta věc samozřejmě má pohádkovou formu, ale mluví o velmi vážných věcech,“ říká režisér.

Roli Rusalky zpívá sopranistka Veronika Holbová. „Myslím, že pro každou začínající zpěvačku je to vysněná role, a to nejen pěvecká, ale i herecká. A příběh je natolik aktuální, že každý jsme určitě zažili zradu, lásku, byli nad propastí rozhodování ano či ne. Myslím, že je to věc, která tady byla, je a bude,“ říká Holbová.

Režisér Radovan Lipus pak pracoval i s dětskými herci. Dívky tady představují Rusalku jako malou holčičku, ale zároveň mohou na scéně symbolizovat i křehkou dětskou duši hlavní postavy.

autor: Klára Kohutová
Spustit audio