V Ostravě se do letošní muzejní noci zapojí 31 organizací

16. květen 2023 14:49

V Ostravě se do letošního ročníku festivalu muzejní noc zapojí 31 organizací. Akce se uskuteční 20. května. Tématem letošního ročníku je recyklace. Festivalový program nabídne mimo jiné i kreativní nápady, jak naložit s odpadem. Festival organizátoři zahájí před Novou radnicí. Tam se návštěvníci dozvědí vše o Janovi Prokešovi, což byl první český starosta Ostravy. Za pořadatele to řekla Jana Malášek Šrubařová.

„Čtrnáctý ročník festivalu Ostravská muzejní noc je inspirován udržitelným přístupem k životu. Vyhneme se proto zbytečnému odpadu a ten provozní budeme přetvářet v rámci festivalových tvůrčích dílen na nové kvalitní produkty,“ řekla.

Do programu se zapojila řada organizací. Jde například o GDM contemporary, Galerii Díra nebo Futureum. Mezi nováčky se dále představí Ostrava Expat Centre, hravá galerie Dvorana a Galerie Fakulty umění.

Čtěte také

Většina zapojených organizací nabízí interaktivní program a tvůrčí dílny. V Minikině Kavárna děti rozpohybují loutku ze starých filmových plakátů. V Galerii Díra zrecyklují staré osvětlené papíry a fotografie ekologicky vyvolají pomocí kávového roztoku. Recyklační workshopy nejen pro děti pořádají také Antikvariát a klub Fiducia, městská galerie PLATO Ostrava, Slezskoostravská galerie a GDM contemporary.

Dílny zaměřené na tzv. upcyklaci, jejímž cílem je přeměna starých a nepotřebných produktů na produkty s vyšší užitnou hodnotou, než jakou měl původní výrobek, si návštěvníci užijí v Ostravském muzeu. Ozdobí si tam tašku starými látkami a knoflíky, v Galerii výtvarného umění v Ostravě si do ní ušijí peněženku ze starých bannerů. „V Lidové konzervatoři a Múzické škole Ostrava si vytvoří šperky a originální výšivky, ve Střední umělecké škole, Ostrava vyrobí recyklované pohlednice nebo keramiku,“ doplnila Malášek Šrubařová.

Ostravská muzejní noc se v Ostravě koná od roku 2009, kdy se jí účastnilo devět subjektů. S každým dalším rokem narůstal počet institucí a zvyšoval se i počet evidovaných vstupů. Nejvíce institucí – 41 – se zapojilo v roce 2018. Autobusové muzejní linky přepravují návštěvníky Ostravské muzejní noci zdarma od roku 2010. Slavnostní zahájení před budovou Nové radnice se koná od roku 2013. 

U Radnice obvodu Moravská Ostrava a Přívoz a v Národním zemědělském muzeu děti i dospělí ochutnají jídla ze surovin, které obvykle vyhazují. V Hasičském muzeu města Ostravy mohou děti experimentovat se starou hasicí technikou a v Oblastním spolku Českého červeného kříže se naučí zachraňovat životy. „Cílem rozhodně není stihnout všechno, ale užít si to, co vás nejvíc baví,“ dodala koordinátorka festivalu Andrea Węglarzyová.

Pro návštěvníky Ostravské muzejní noci budou dále připraveny volné a komentované prohlídky výstav, například ve Výstavní síni Sokolská 26, Výtvarném centru Chagall, Muzeu a Galerii Mlejn, Galerii Gong, Galerii Jáma 10, Galerii Fakulty umění a v areálu Dolu Michal.

zdroj: ČTK
Spustit audio