V Ostravě se otevřelo Centrum energetických a environmentálních technologií

24. říjen 2023 06:20

V areálu VŠB-Technické univerzity Ostrava vyrosta další budova, která propojí vědu s praktickými potřebami firem. Nové výzkumné centrum bude řešit otázku, jak vyrobit co nejvíce energie z odpadních látek. Stavba za zhruba 400 miliónů korun by si měla na sebe vydělat a už teď nemá nouzi o zájemce.

Budovou se nese zvuk vodíkové čerpací stanice pro osobní automobily. Pohonná látka budoucnosti je jedním z výstupů nového Centra energetických a enviromentálních technologií v areálu univerzity.

„Na vstupu z jedné strany budovy je například biomasa, komunální odpad, drcené pneumatiky. Na druhé straně výstupem po zpracování těchto materiálů je elektřina, teplo a například vodík,“ popisuje zástupce centra Lukáš Prokop.

Centrum využijí třeba firmy, které produkují nějaký odpad a neví, co s ním. V malém měřítku si to právě tady vyzkouší a zaplatí za to. „Ty firmy si budou moct otestovat například, jaká je struktura nebo výhřevnost těch alternativních paliv, která nám tady přivezou. Třeba jak se dá efektivně energeticky využít směsný komunální odpad, jaký objem energie jsme schopni z toho získat a potom to přenést do většího měřítka už ryze průmyslového charakteru,“ dodává Prokop.

Uvnitř vidíme spleti trubek, barevně označených, ale i řídící pracoviště a počítačové centrum. Dá se prověřit, jak konkrétně využívat sluneční světlo anebo vítr. Musí se ale spočítat i to, jak využít třeba důlní plyn, kterého je pod Ostravskem a Karvinskem hodně.

V Centru energetických a environmentálních technologií VŠB-TUO

„Dnes nikdo neví co s tím. Říkám, že je lepší z toho plynu vyrobit vodík, protože pro klima je to asi šestnáctkrát lepší. I o tom by ten výzkumák mohl být, vytvořit povědomí, abychom mohli používat ten vodík vyrobený tady,“ dodává Jakub Unucka (ODS), náměstek moravskoslezského hejtmana.

Podobný výzkum se v areálu VŠB už dělá, toto nové centrum umožní provést všechny úkony pod jednou střechou a to zamezí energetickým ztrátám. Vedení centra odkaduje, že první konkrétní návrhy a řešení pro firmy budou za několik měsíců.

autor: Martin Knitl
Spustit audio