V Ostravě se začala šířit velmi nebezpečná droga, intoxikovaných jsou už dvě desítky lidí

12. září 2018 20:23

Moravskoslezská policie dnes varovala před možným šířením vysoce nebezpečné drogy – syntetického kanabinoidu. V Ostravě ji zatím požilo 18 osob, jedna z nich na následky otravy zemřela.

U deseti lidí už bylo potvrzeno, že se jedná o totožnou látku, u dalších osmi se to zkoumá. Policie zatím našla 40 dávek drogy a stíhá čtyři muže, jedná se o Čechy. Sdělila jim obvinění pro držení a nakládání s omamnými a psychotropními látkami. Na případu pracují desítky policistů.

V Moravskoslezském kraji mohou být tisíce dávek nebezpečné drogy, varuje policie. Jeden člověk už zemřel

Nebezpečné drogy v Moravskoslezském kraji

Policie se obává, že by v Moravskoslezském kraji mohlo být několik tisíc dávek nebezpečné drogy. Dvaatřicetiletý muž už na otravu syntetickým kanabinoidem zemřel, další byl ve vážném stavu hospitalizován.

První intoxikovaní se v Ostravě objevili v pondělí. Policie se případem začala zabývat poté, kdy v Komenského sadech zkolabovali dva muži bez domova. Dvaatřicetiletý muž přes snahu záchranářů zemřel, další ve vážném stavu skončil v nemocnici. Aktuálně je jeho stav stabilizovaný. Později se ukázalo, že v pondělí měl podobné zdravotní komplikace po požití drogy i šestnáctiletý chlapec. Drogu ale na rozdíl od bezdomovců nekombinoval s alkoholem. Následovali další intoxikovaní.

Podle policie není vyloučené, že se nebezpečná droga dostala do oběhu poté, co ji v kontejneru v Ostravě našla žena bez domova. Policii tvrdila, že vzala jednu bednu ze šesti, které v kontejneru byly. V každé krabici bylo údajně 500 sáčků, každý z nich mohl obsahovat jednu až dvě dávky. Večer policejní ředitel Tomáš Kužel uvedl, že svědkyně je nevěrohodná. „Zmatenost té výpovědi je velmi velká,“ řekl ČTK.

Nebezpečné drogy v Moravskoslezském kraji

Národní monitorovací středisko pro drogy a závislosti už vyzvalo centra na pomoc závislým a jejich terénní pracovníky, aby své klienty varovali před umělými kanabinoidy. Tyto synteticky vyrobené látky jsou mnohem toxičtější než přírodní konopí. V Česku patří na seznam zakázaných a kontrolovaných od loňska. V sousedním Polsku se na něj dostaly letos v srpnu. Vyloučeno není, že se droga mohla do Česka dostat z ciziny. Spekuluje se například právě o Polsku, odkud se podle policie syntetické drogy v minulosti do Česka dostávaly.

Synteticky vyrobené kanabinoidy se nejčastěji kouří. Distribuují se jako rostlinná směs nebo hmota podobná hašiši. Po užití se objevují zdravotní obtíže jako zrychlený tep, nevolnost, zvracení, křeče. Látky vyvolávají i deprese a úzkostné stavy či sebevražedné myšlenky. Méně časté bývají infarkt, mrtvice, poškození ledvin a psychóza.

zdroj: ČTK
Spustit audio