V plicních sanatoriích v Jablunkově ubylo léčených s postcovidovým syndromem

4. leden 2023 06:20

Aktuálně jen čtyři pacienti se léčí v plicních sanatoriích v Jablunkově s následky covidu. Skoro tři roky od doby, kdy se v Česku objevil první případ tehdy nového onemocnění, už tito pacienti tvoří jen zlomek z hospitalizovaných. V uplynulých letech tu přitom dávali dohromady desítky lidí, kteří byli po covidu tak zesláblí, že je znovu učili i chodit.

„Dva měsíce jsem nevstal z postele. Nemohl jsem chodit, nemohl jsem jíst,“ vzpomínal před časem jeden z pacientů, kterému ve zdejších sanatoriích pomáhali znovu se dostat do formy.

Na doléčení tu lidé často strávili i několik měsíců. „Tady jsem měl to štěstí, že jsem se sem dostal na doléčení. Nikomu tu nemoc nepřeji,“ dodává další z pacientů.

Čtěte také

Doby, kdy bylo zdejší sanatorium plné pacientů, kterým tu pomáhali po těžkém průběhu nemoci covid-19, jsou naštěstí už pryč. „Nebylo to jednoduché, ale chválabohu to nejhorší je za námi. Myslím, že se stále budeme s nějakými respiračními infekcemi střetávat, ale doufám, že tak vážné už to nebude,“ říká primář zdejších sanatorií Ivan Tudík s tím, že už několik měsíců sem na léčení přicházejí pacienti s postcovidovými problémy spíše jen sporadicky.

„Momentálně už to není naše hlavní problematika. Ještě se občas objeví nějací pacienti – většinou jsou to pacienti s horší imunitou, kteří mají těch diagnóz víc,“ dodává primář.

Z více než 70 aktuálně hospitalizovaných pacientů na zdejším plicním oddělení jsou jen čtyři s postcovidovým syndromem. Všichni sem byli přijati s dlouhotrvajícím kašlem, dušností a poškozenými plícemi.

Podle Ivana Tudíka se tu většina hospitalizovaných v současnosti léčí s chronickými plicními onemocněními včetně několika pacientů s tuberkulózou.

Spustit audio