V příměstských autobusech Moravskoslezského kraje zdraží jízdné

29. březen 2022

Kvůli vládnímu nařízení a zvyšování cen pohonných hmot v souvislosti s válkou na Ukrajině se změní ceny jízdného v příměstských autobusech Moravskoslezského kraje. Zdražování se dotkne jednotlivého i dlouhodobého časového jízdného. Změny začnou platit od 1. dubna. Novináře o tom informovala mluvčí kraje Nikola Birklenová.

Cestující musí počítat s nižšími slevami a s tím, že si za jízdenku připlatí. „Na základě nařízení ministerstva financí musejí dopravci snížit slevy pro děti a mládež od šesti do 18 let, dospělé studenty do 26 let a také pro seniory starší 65 let. Místo 75procentní slevy dostanou tito cestující slevu 50 procent. Rozsah poskytování slev se nezmění,“ uvedl náměstek hejtmana pro dopravu Radek Podstawka (ANO).

Pro příměstské oblasti Moravskoslezského kraje, tedy tarifní oblast Region, se cena jednotlivého jízdného za kilometr od nového měsíce zvýší o desetník, tedy z 1,4 koruny na 1,5 koruny. U dlouhodobého časového jízdného bude cena vyšší o pět procent.

Změny se týkají také jízdného pro další zóny v regionu. Nově už nebude omezen počet dětí do šesti let přepravovaných zdarma v doprovodu člověka staršího deseti let. Podrobný rozpis cenových změn najdou zájemci na webu kodis.cz.

Podle náměstka se cenu jízdného za jeden kilometr v příměstských autobusech dařilo Moravskoslezskému kraji do loňského roku držet na stejné úrovni přes deset let. „Koronavirus, rostoucí inflace, válka na Ukrajině a s ní rostoucí ceny pohonných hmot – kvůli tomu to už dál není možné,“ doplnil Podstawka.

zdroj: ČTK
Spustit audio