V Sasku si připomínají dvousté výročí narození Richarda Wagnera

20. leden 2013

Celý hudební svět si letos připomene dvousté výročí narození skladatele Richarda Wagnera. Velkou pozornost budou tomuto výročí věnovat i v sousedním Sasku.

Richard Wagner se totiž narodil v saském Lipsku a dětství a mládí prožil v Drážďanech.

I u nás na severu Čech zanechal stopy. V roce 1942 se měsíc léčil v Teplicích, o kterých napsal, že: „Teplice se svým okolím, jsou tím nejkrásnějším, co znám.“ Během léčení v Teplicích vyrazil na výlet na zříceninu hradu Střekov, který ho inspiroval k libretu Tannhäusera.

Wagnerovské výročí si Sasové připomenou především celou řadou hudebních akcí, Semperova opera chystá pochopitelně několik Wagnerových oper, jeho díla zařadí letos do repertoáru všechna významná hudební tělesa.

Richarda Wagnera si připomenou ale i další kulturní instituce. Například v Pirně u této příležitosti otevřeli nové Wagnerovo muzeum a to v opraveném loveckém zámečku Graupa. Wagner tu během svého letního pobytu tvořil první návrhy opery Lohengrin.

Expozice je pojatá velice nápaditým způsobem. Důležitou roli hrají multimédia, která návštěvníkovi přibližují proces vzniku Wagnerových oper, od básnické myšlenky přes skládání až k inscenaci. Kromě samotné výstavy se tu konají také přednášky a hudební vystoupení.

Wagnerovo muzeum v Graupě má otevřeno denně kromě úterka, od 10 do 16 hodin. Vstupné pro dospělé je 7 euro, studenti a handicapovaní zaplatí jen 4 eura, děti do 18 let mají vstup zdarma. Více informací získáte na webu Richard-Wagner-Stätten.

Spustit audio