V Třinci otevřeli výslechovou místnost pro děti a další zranitelné oběti

13. listopad 2019 06:20

Nejen speciální přístup, ale i speciální prostředí používají kriminalisté třeba k výslechům dětí, které se staly obětí trestného činu. Výslechové místnosti jsou přívětivější než strohé policejní služebny. Nově mají takovou místnost i policisté v Třinci. Využívat ji budou také pro výslechy dospělých v citlivých případech jako je třeba znásilnění nebo zločiny na seniorech.

Výslechová místnost je zařízena jako obývací pokoj, ale jsou tady třeba kamery a speciální prostorový mikrofon. „Největší část financí padla na tuto audiovizuální techniku, tedy na snímání obrazu a zvuku v této místnosti. To, co je tady vlastně skryto pod podhledem,“ říká vedoucí frýdeckomístecké policie Petr Klega.

Celý výslech se zaznamenává, aby oběti už nemuseli znovu a znovu vypovídat a na nepříjemnou událost vzpomínat. Materiál lze využít i u soudu. „Vyslýchaná oběť, pokud je to dítě, se může pohybovat po celé místnosti, takže potřebujeme, aby ten zvuk byl zabrán z každé části této výslechové místnosti,“ dodává Klega.

Další kriminalisté, soudce, psycholog či sociální pracovníci výslech sledují z vedlejší místnosti. „Je to důležité v tom, že na oběť nepůsobí vnější vlivy. Je tady s maximálně dvěma osobami, které si s ní normálně povídají a zároveň probíhá vytěžování – nechci tomu říkat výslech, protože to ani není výslech, ale je to spíše rozhovor o tom, co se stalo,“ popisuje ředitel moravskoslezské policie Tomáš Kužel.

Prostory pro speciální místnost poskytlo město. O více než milion korun potřebných na stavební úpravy a vybavení se magistrát podělil s ministerstvem vnitra. „Nejen, že to pomůže policii najít viníky, ale zároveň to pomůže i našim sociálním pracovníkům, protože řada úkonů se musela provádět ve Frýdku-Místku či jinde, takže i to usnadní práci zaměstnancům našeho magistrátu,“ doplňuje primátorka Třince Věra Palkovská Věra Palkovská (Osobnosti pro Třinec).

Třinecká výslechová místnost je šestá v kraji. K dispozici ji policisté mají také v Ostravě, Frýdku-Místku, Opavě, Krnově a v Havířově.

autor: iha
Spustit audio