V Třinci začali testovat nový parkovací systém. Zatím jen v centru města

31. květen 2018 07:35

V centru Třince přibyly tabule, které informují o počtu volných míst na jednom z tamních frekventovaných parkovišť. Už při příjezdu tak řidiči vědí, jestli má cenu tam vjíždět a neztrácet tak čas kroužením po parkovišti a hledáním volného místa.

Podívat se mohou i předem díky aplikaci v mobilním telefonu. Nový systém navíc umožňuje sbírat data o chování řidičů. Radnice je chce je využít pro lepší organizaci parkování ve městě.

„Ráno problém není, protože když jedu před šestou, parkovací místa jsou. Následně je problém,“ popisuje jeden z řidičů své zkušenosti s parkováním před finančním úřadem v Třinci.

Parkoviště nově monitorují 4 senzorické kamery a informaci o tom, že auto právě místo obsadilo, i třeba jak dlouho tu stojí, tak tu teď mají k dispozici na odboru dopravy v Třinci.

„V současné době máme testovací období, které znamená sběr dat. Ta budeme poté vyhodnocovat. Dozvíme se tak, komu parkoviště slouží, jak je využíváno a třeba i to, jak můžeme dané oblasti v problematice parkování pomoct,“ říká Leszek Gryga z odboru dopravy.

Nový systém má město na rok k vyzkoušení zdarma. Jestli se osvědčí, mohl by se rozšířit na další parkoviště ve městě. „Máme představu, že by se nejfrekventovanější parkoviště osadila stejným nebo obdobným systémem s tím, že by byl jednotný navigační systém,“ dodává Gryga.

Po vyhodnocení veškerých dat pak radnice rozhodne, zda parkování například zpoplatní, omezí dobu stání, nebo zavede systém platebních karet.

Informaci o obsazenosti parkoviště mohou mít řidiči i v mobilu. Až se do systému zapojí více parkovišť, navede ho tam, kde může auto odstavit.

autor: iha
Spustit audio