Valašskou kyselicu si oblíbí každý!

Kyselica, zelnica, zelňačka – jedno má tradiční hutná polévka z Valašska společné – její základ tvoří dobré domácí kysané zelí. Právě zelí totiž rostlo na políčku i u té nejchudší valašské chalupy. Na zimu se dávalo zakvasit do kameninových nádob a vařilo se z něj pak po celý rok. Právě kyselica patřila k polévkám, které se často jedly nejen k obědu, ale i ke snídani a k večeři.

Pokaždé jiná kyselica

Vedle kysaného zelí se dávaly do kyselice na Valašsku také brambory spolu s mlékem, kyškou nebo smetanou. Nechyběly ani houby, které měl každý po ruce, ať už čerstvé nebo sušené. Dvě úplně stejné kyselici ale těžko najdete, protože každá rodina ji vařila trochu jinak a hospodyňky polévku vylepšovaly podle toho, co měly zrovna po ruce.

Klobásy a uzeniny přišly až později, také podle toho, jak si to kdo mohl dovolit. Anebo vajíčko, to se také někdy dávalo až nakonec do uvařené polévky. Jinak někde kyselicu zahušťovali jíškou, jinde mlékem s rozkvedlanou moukou.

Kyselica plná zelí

Další kapitolou je dochucení kořením. Kuchař David Šindelář, který kyselicu vaří už dlouho a rád, radí vyladit chuť polévky svařeným bobkovým listem, novým kořením a celým černým pepřem.

Kysané zelí

Často se kyselica ochucuje také majoránkou a česnekem. Každé kysané zelí je také různě kyselé. Když je zelí moc kyselé, dá se to spravit cukrem, ale nesmí se to přehnat. Nejlepší prostě je, když polévka chutná dobrému kuchaři a pak chutná i hostům.

Kyselica den co den

Kyselica se traduje v mnoha rodinách dodnes. Naštěstí ji asi nikde nejedí od rána do večera jako v minulosti, a tak asi nemůže nastat situace, kterou v knize Lidová strava na Valašsku zmiňuje jeden z pamětníků: „Když se pan učitel kdysi žáka ptal, co jedí doma, žák mu odpověděl, že ráno kyseličku, v poledne kyselicu a večer kyseličisko“.


Recept na kyselicu (jeden z mnoha)

kysané zelí, brambory, žampiony, smetana, klobása, hladká mouka, cibule, česnek, bobkový list, nové koření, majoránka, pepř, kmín, cukr a sůl

Ingredience na valašskou kyselicu

Postup:

Kysané zelí lehce překrájíme a dáme jej i s nálevem, vodou a kořením vařit. Zvlášť uvaříme v osolené vodě na kostky nakrájené brambory. Na pánvi osmahneme nasekanou cibulku, přidáme na kostičky nakrájenou klobásu a plátky žampionů.

Lžíci hladké mouky rozkvedláme k troše vody nebo vývaru a vmícháme do zelí. Společně pár minut povaříme. Poté do polévky přidáme osmahnutou klobásu a uvařené brambory. Promícháme, odstavíme z plotny a zjemníme sladkou smetanou. Ve finále vyladíme chuť kyselice přidáním cukru, soli a koření.

autor: čan