Válečné Vánoce představuje památník v Hrabyni

18. listopad 2015

Byly stříbrné, padaly z nebe a lidé je sbírali na polích. Řeč je o takzvaných lamelách, které za války shazovala letadla. Měly rušit rádiové vlny. Ve válečném památníku v Hrabyni na Opavsku se dozvíte, že lamely pak končily jako ozdoba vánočních stromků.

Připravit oslavy vánočních svátků za druhé světové války nebývalo snadné. Lidé si museli vystačit s příděly, dárky často dostaly jen děti a u vánoční tabule v mnoha rodinách někdo vždycky chyběl. Národní památník druhé světové války v Hrabyni na Opavsku svou aktuální výstavou připomíná, jak slavili ve válečných letech Vánoce lidé ve Slezsku.

„Na druhé straně Opavice si naproti nám Němci postavili dřevěné Vítkovice. Maketu. Aby jim je nezničili Američané. A most tam hlídali Němci. Poblíž byly dva velké bagry na těžbu štěrkopísku a tam bylo hodně ryb. Ve válce dostávali ryby jen německé rodiny,“ říká Božena Martiníková, zaměstnanec památníku a pamětnice.

Čtěte také

„Když byla maminka smutná, že nám bude dělat asi jen amoletu z vajíček – jako dvojobal, že to bude jako kapr, můj už skoro dospělý bratr vzal sekyrku a velký pytel, plazil se podél trati a pak sekal led. Riskoval. Ale dotáhl plný pytel ryb a celá rodina měla po letech krásné Vánoce,“ vzpomíná paní Martiníková.

Vánoce ve spojitosti s válečnými lety. Proč stojí za to i takovýto aspekt války připomenout?

Vánoční výstava v Národním památníku druhé světové války v Hrabyni na Opavsku

„Je potřeba ho připomínat. Nejen že lidé za války trpěli, také Vánoce tím byly postiženy. Ale co je zajímavostí – Vánoce pochází z německého slova weihnachten, což zní německy a je to německy a právě němečtí nacisté za druhé světové války chtěli oslavu Vánoc zrušit. Pokládali za špatné to, že Ježíš byl Žid,“ říká Kamila Poláková, autorka výstavy a šéfka památníku.

Součástí výstavy je miniinstalace vánočního stromu, na kterém je plno papírových ozdob a ve staniolu zabalený kostkový cukr, který v chudších domácnostech nahrazoval baňky.

„A co je na tomto stromečku další zvláštností – nahoře na špici jsou lamely. Padaly na zemi většinou z letadel, rušily rádiové vlny, aby ta letadla nikdo nezachytil,“ ukazuje autorka výstavy.

Za dalšími zajímavostmi a podrobnostmi jste do hrabyňského památníku zváni prostřednictvím našeho magazínu Křížem krajem – viz odkaz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.