Ve Frýdku-Místku bude lékárna otevřena ve svátcích, kdy je v obchodech zavřeno

5. prosinec 2018 12:08

Sehnat léky o svátcích už bude pro lidi z Frýdku-Místku jednoduší než dosud. Tamní nemocnice se totiž dohodla s městem, že ve svátečních dnech službu zajistí. Dříve lidé využívali pobočky lékáren, které fungovaly do večerních hodin v obchodních centrech. Jenže v těch je ve vybraných dnech už dva roky prodej zakázán a tím pádem si lidé neměli kde léky obstarat.

Pořídit si o svátcích léky ve Frýdku-Místku už nebude problém. Nově totiž službu zajistí lékárníci v tamní nemocnici.

Oceňuje to třeba pan Jakub. „Mám tři malé děti, občas něco potřebuji zařídit, takže je to určitě fajn,“ říká. I pro mladou maminku Michaelu je to vítaná změna. „Jelikož mám malé miminko a nikdy nevím, co se stane,“ dodává.

Za léky až do Ostravy

Dosud museli lidé, kterým se během svátků zásadně přitížilo, pro léky dojíždět. „Dostali vlastně takovou tu hlavní dávku třeba antibiotik na pohotovosti a pak museli vyhledat opravdu nonstop lékárnu, která je ve fakultní nemocnici v Ostravě,“ říká náměstek frýdeckomísteckého primátora Marcel Sikora (KDU-ČSL).

Podle dohody bude o svátcích nemocniční lékárna otevřená od osmi do půl čtvrté odpoledne. „Bude mít pohotovostní provoz, než se udělají potřebné drobné úpravy. A do budoucna tady bude omezený vstup a bude tady jeden lékárník, který obslouží všechny, kteří budou potřebovat,“ upřesňuje ředitel nemocnice Tomáš Stejskal.

Očekává, že o svátcích služeb lékárny využije zhruba dvacítka lidí denně. „Nebude to úplně vytížené, na druhou stranu ti lidé většinou už ty léky potřebují, takže to bereme jako službu,“ dodává Stejskal.

Nemocnici ve Frýdku-Místku vlastní kraj, město jí přispívá minimálně jedním milionem korun ročně. Do budoucna by se přitom magistrát chtěl s nemocnicí domluvit na tom, aby lékárna fungovala nonstop.

autor: iha
Spustit audio