Ve Staré Bělé učinili nečekaný objev a začali se modlit k svaté Koroně

8. duben 2020 08:40

Nečekaný objev způsobila pandemie v ostravské farnosti Stará Bělá. Jeden z věřících si vzpomněl, že v oltáři katolického kostela jsou ukryté ostatky sv. Korony. Farář se teď k mučednici každý den modlí, aby šíření nákazy zastavila. Podle České biskupské konference byla sv. Korona uctívána jako patronka před epidemiemi a patří k mučedníkům z prvních staletí křesťanství.

„Ostatky jsou uloženy přímo uprostřed oltáře. Je tady takový zabetonovaný čtverec a pak je tam ještě menší, který se dá vytáhnout,“ ukazuje důmyslně ukrytou schránku farář Bohuslav Novák.

Na ostatky sv. Korony ho upozornil jeden z farníků. „Přišel na to, že ve starém oltáři jsou uloženy troje ostatky svatých. A jedny z nich patří svaté Koroně. Hodně mě to překvapilo, protože jsem toho o ní moc nevěděl. Každý den ji vzývám, připomínám i při večerní modlitbě,“ dodává farář.

Do starobělského kostela se ostatky sv. Korony dostaly z Prahy. „Z Cách byly ostatky převezeny do svatovítské katedrály a potom, když v roce 1801 byl tento kostel svěcen, se asi místnímu faráři podařilo sehnat část těchto ostatků,“ domnívá se Bohuslav Novák.

Na dosud málo známou mučednici vzpomíná katolická církev 14. května.

Spustit audio

Související