Ve Starém Městě u Bruntálu najdete novou rozhlednu

27. říjen 2015

Když ji Libor Strnad stavěl, okamžitě budil zvědavost kolemjdoucích. Některým připomínala stavba dokonce udírnu. Dnes ale patří k novým turistickým atrakcím. Jde o model kamenné rozhledny, která kdysi stávala na vrcholku Pradědu v Jeseníkách.

Původní kamenná vyhlídka zdobila vrchol Pradědu celé půlstoletí. Přes třicet metrů vysokou věž postavil na začátku minulého století Moravskoslezský sudetský horský a turistický spolek. Zřítila se v roce 1959 a zůstala jen ve vzpomínkách pamětníků a na starých fotografiích. Teď znovu ožívá ve Starém Městě.

„Jsme dva kilometry od Bruntálu směrem do hor, Praděd je od nás vzdušnou čarou asi 12 kilometrů,“ říká u modelu rozhledny tvůrce nápadu, stavitel Libor Strnad.

Původně si chtěl nějakou takovou stavbou oživit zahrádku. Na internetu při hledání inspirace objevil tuhle věž a vůbec netušil, že něco takového na Pradědu stálo. A začal dohledávat další informace.

„Pak jsme s kamarády seděli, debatovali, až jsme došli k měřítku 1:16, aby se člověk, když se k tomu postaví, díval zespodu,“ vysvětluje Libor Strnad.

Základ věže postavil z Ytongu a obložil břidlicovým kamenem. Vyráběl si i okénka – ze dřeva, ze skla. Věž je dutá, takže večer svítí.

Další detaily o vzniku kamenné rozhledny i o historii té původní se dovíte od Libora Strnada a Pavla Rapušáka, předsedy Klubu Za starý Bruntál, v magazínu Křížem krajem. Záznam pořadu najdete v iRadiu nebo zde – viz odkaz ‚Přehrajte si celý příspěvek‘.

Spustit audio