Vedení Havířova a sociální úředníci se přou o první bezdoplatkovou zónu ve městě

27. únor 2019 06:10

Vedení Havířova chce první takzvanou bezdoplatkovou zónu ve městě. Jde o lokalitu, kde nově příchozí nájemníci nedostávají dávky na bydlení. Politici vytipovali jako problematickou tamní Letní ulici v městské části Šumbark. Sociální úředníci ale tvrdí, že nejde o místo, kde by byly nějaké problémy a tak s vyhlášením zóny v této části města nesouhlasí.

„Já bydlím kousek odtamtud, v Akátové, a nezaregistrovala jsem, že by tam byl nějaký nepořádek, problémy. Problémy jsou na druhé straně, na Moravské,“ říká osmadvacetiletá Michaela, která v Šumbarku bydlí už devět let.

Dvaadvacetiletý Jiří žije přímo v jednom z domů v Letní ulici. „Byly tady nějaké incidenty, ale nemyslím si, že by to bylo v nějakém velkém rozsahu,“ uvedl Jiří.

Radní se v srpnu pro bezdoplatkovou zónu rozhodli údajně kvůli podnětům lidí, kteří si stěžovali na problémové sousedy. Tehdejší primátorka tím pověřila sociální odbor. Úředníci si proto vyžádali informace od policistů, strážníků, technických služeb i záchranářů.

„Ani jeden z jmenovaných neuvedl zvýšený výskyt jevů, jako je rušení nočního klidu, narušování občanského soužití, majetková kriminalita, nebo násilná a trestná činnost a jiná kriminalita tak, aby se výskyt těchto jevů prokazatelně vymykal průměru. Odbor sociálních věcí doposud v dané věci nerozhodl. Pouze vyvěsil na úřední desku návrh opatření obecné povahy,“ říká mluvčí města Jana Kriš.

Sociální odbor tak v podstatě zavedení bezdoplatkové zóny v této lokalitě odmítl. Jak je to pro vedení města závazné, teď zjišťuje i současný primátor Havířova Josef Bělica (ANO). Řídit se tím nechce.

„Nechám si provést rozbor celé té záležitosti, už jsem o to požádal náš právní odbor. Na celé problematice bezdoplatkových zón budu pokračovat a určitě se nevzdám,“ říká Josef Bělica.

Vedení Havířova chce bezdoplatkové zóny i v jiných lokalitách, než je jen tato ulice. Jak bude postupovat dál, zatím není jasné.

Spustit audio

Související