Velikonoce na zámku, Velikonoce v zoo, velikonoční vlak... Vyberte si z našich tipů

27. březen 2024

Kam za kulturou, zábavou, pohodou ve svátečních dnech? Pokud ještě nemáte jasný plán, nechte se inspirovat naší nabídkou.

Na Zelený čtvrtek láká Muzeum Beskyd na svátečně laděnou komentovanou procházku městem. Za poklady, dobrým jídlem i tradicemi se můžete vydat od půl páté odpoledne od kašny na Zámeckém náměstí ve Frýdku- Místku.

V Bruntále se ve čtvrtek večer hraje divadlo. Ve Společenském domě návštěvníci uvidí komedii nazvanou příznačně: Nejstarší řemeslo. Začátek je v 19 hodin.

Festival skákacích hradů

V Ostravě ve čtvrtek začíná Festival skákacích hradů. Vydovádí se na něm nejen neposedné děti, mnohé atrakce jsou vhodné i pro dospělé. Informace o vstupném a otevírací době festivalu najdete na webu Trojhalí Karolina, kde se festival koná. Dodejme, že akce je naplánována do 7. dubna.

Skákací hrad (ilustrační foto)

Do Karlovy Studánky jste v pátek zváni na Velikonoční jarmark. Ten se uskuteční v areálu Horských lázní od 10 do 17 hodin. Večer pak ve velké jídelně domu Libuše zahraje Milan Bátor své úpravy písniček od Beatles.

Velikonoce na hradech a zámcích

Na hradě Sovinec začnou v pátek vítat svátky jara. Velikonoce na Sovinci se protáhnou až do 1. dubna. Připraven je historický program i prohlídky samotného hradu. Ten je otevřen od 9 do 17 hodin.

Zámek v Hradci nad Moravicí láká návštěvníky na speciální prohlídky jarně vyzdobenými komnatami, kde uvidíte také mnohé poklady z depozitáře. Knížecí Velikonoce na zámku můžete vidět až do konce dubna vždy o víkendech mezi 10. a 16. hodinou.

A pozadu nezůstává ani nedaleký zámek Štáblovice. Ten je také svátečně nazdoben a návštěvníky čekají průvodci v kostýmech. O Velikonocích je otevřen od pátku do pondělí od 11 do 16 hodin.

Duchovní rozměr Velikonoc si můžete připomenout ve Frýdku-Místku. V pátek v 19 hodin vychází od kostela svatého Jana a Pavla procesí. Křížová cesta vede městem a končí u kostela svatého Jana Křtitele.

Velikonoce v zoo

Ostravská zoo je otevřená každý den v roce a bude tomu tak i během velikonočních svátků. O Velikonočním pondělí se její brány otevřou dokonce o hodinu dříve. Zahájena budou i sezónní komentovaná setkání.

Zoo je otevřena od 9 do 18 hodin, na Velikonoční pondělí se již tradičně otevřou brány areálu už v 8 hodin, ale celková doba otevření se tento den prodlouží hned o dvě hodiny. Od 1. dubna se posouvá otvírací doba zoo až do 19. hodiny.

Od 28. března se můžete těšit i na komentovaná setkání u vybraných druhů zvířat:

Každý den
10:00 medvědi a hulmani
12:00 šimpanzi
14:30 medvědi a hulmani
16:45 medvědi a hulmani

Víkendy a svátky
09:30 pandy
11:00 mandrili
11:30 makaci
13:00 ary
začátek 13–13:30 denní péče o slony
13:30 vydry
14:30 hroši

Kam na Bílou sobotu

V 9 hodin dopoledne vyjíždí z Opavy–Východ speciální velikonoční vlak do Svobodných Heřmanic. Tam je připraven bohatý sváteční program, dílničky, dobré jídlo či jarmark. Zpátky vlakem se dostanete ze Svobodných Heřmanic v 12:46.

Večer v Opavě si pak můžete zajít na Výroční koncert opavských folklorních souborů. Ten začíná v 17:30.

Zámek Raduň v sobotu návštěvníky láká na Velikonoční jarmark a tvoření. Kromě toho si můžete prohlédnout svátečně nazdobené interiéry. Zámek je v sobotu otevřen od 10 do 17 hodin.

Víkend ve Valašském muzeu v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm patří Velikonocím na Valašsku. Už v 9 hodin začne v Dřevěném městečku tradiční jarmark, k tomu budou vyhrávat cimbálové muziky Aldamáš a Portáši.

Zámek Fryštát v Karviné zahájí hlavní turistickou sezónu. Při té příležitosti je pro návštěvníky připraveno divadelní představení Tři mušketýři. Vidět jej mohou při každé z pravidelných prohlídek zámku. Ten je otevřen od 10 do 17 hodin.

Návštěvníkům se zámek Fryštát otevřel po důkladné rekonstrukci v roce 1997

V neděli dopoledne můžete v Opavě vzít děti do Loutkového divadla. Od 10 hodin je tam pro ně připraveno folklorní pásmo na téma Velikonoční zvykosloví.

Sváteční odpoledne můžete strávit třeba i na frýdeckém zámku. Muzeum Beskyd otevírá své výstavy a expozice v době mezi 13. a 17. hodinou. V 15 hodin navíc vystoupí v Rytířském sále talentovaní žáci místní Základní umělecké školy.

Starodávný zvyk, Jízdu okolo osení, si můžete připomenout ve Fulneku, části Lukavec. Jezdci na koních se sejdou v neděli před 13. hodinou u kostela a pak za vyzvánění zvonů a zpívání písní objedou místní pole.

Pondělí velikonoční

Knížecí Velikonoce, to je pozvánka na zámek do Hradce nad Moravicí. Těšit se můžete na mimořádné prohlídky jarně vyzdobených interiérů s poklady z depozitářů a květinovým aranžmá.  Výjimečně budou k vidění míšeňské porcelánové vázy. Zámek je přístupný od 10 do 16 hodin.

O Velikonočním pondělí se můžete vypravit do Dřevěného městečka rožnovského Valašského muzea v přírodě. Program začíná v 9 hodin a kromě jarmarku s ukázkami řemesel a šmigrustu se můžete těšit na vystoupení cimbálové muziky Soláň nebo vystoupení souboru Brněnský valášek.

Valašské muzeum v přírodě - ilustrační foto

Start v 9 hodin na parkovišti u zastávky vlakového nádraží Ostravice a cíl v horské Chatě Emil Zátopek, to je 9. ročník akce Máničky na Lysé. Účastníci se mohou těšit na kapelu Bastard.

Hornické jaro, to je tip na výlet na Důl Michal v Ostravě. Atmosféru industriální památky s netradiční jarní výzdobou si vychutnáte při prohlídce s průvodcem. Otevřeno je od 9 hodin do 15 hodin.

S Klubem českých turistů se můžete vypravit na velikonoční výšlap na horu Smrk v Beskydech. Letos jde o 50. ročník velikonočního přechodu Smrku. Start je libovolný, cílem je vrchol v čase od 9 do 12 hodin.

Gastrovýlet můžete podniknout do Pobeskydí do Beskydského pivovárku v Ostravici. V rámci Pivovarských Velikonoc ochutnáte lahůdky jako jehněčí na pivě, králičí kaldoun nebo vajíčková tlačenka.

Spustit audio