Velká oprava budovy havířovského nádraží začne v květnu

28. březen 2019

Celkovou proměnou projde budova havířovského nádraží. Už je jasné, že práce začnou v květnu. Budova je léta ve špatném stavu a tamní lidé za její zachování dlouho bojovali. Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) tam teď plánuje vybudování nové odbavovací haly i opravu té stávající, a to od fasády přes výtah až po nové toalety.

Už na první pohled je vidět, že ruka dělníka na budovu nesáhla několik let. „Je to v dezolátním stavu, všechno je rezavé, promočené,“ říká třiapadesátiletá paní Radmila z havířovského Šumbarku.

Čtyřiašedesátiletá paní Zdeňka Stachová z Šenova pak jezdí z nádraží každý den a podle ní se mělo s opravami začít už dávno. „To už říká každý, že to tady nevypadá dobře,“ připomíná paní Stachová.

Nádraží by se mělo začít opravovat letos v květnu, a to ve dvou etapách. V té první chce SŽDC vybudovat novou odbavovací halu, nové zázemí pro personál a zrekonstruovat administrativní část. V druhé chce opravit stávající odbavovací halu a restauraci.

„Vznikne prosklená stěna, bude nová střecha, pokladny se přestěhují do nové odbavovací haly a nové WC pro cestující se vybuduje v místě stávajících pokladen,“ upřesňuje mluvčí SŽDC Radka Pistoriusová.

Opravy nádraží by měly trvat dva roky. „Služby pro cestující by neměly po dobu rekonstrukce být nijak omezeny. Zajištěny budou ve stávající hale, v nové hale nebo v provizorních buňkách před budovou,“ dodává mluvčí.

Rekonstrukce bude stát 138 milionů korun. Současně s ní město opraví i přednádraží, na kterém město plánuje 134 nových parkovacích míst nebo kryté autobusové zastávky.

Spustit audio

Související