Věřitelé ostravské huti Liberty schválili investora, který pomůže s obnovou výroby

27. srpen 2024 17:39

V polovině října by se mohla rozjet výroba v části ostravské hutě Liberty. V rourovně a válcovně plochých výrobků. Vyplývá to ze smlouvy s firmou Vítkovice Machinery Trade ze skupiny podnikatele Jaroslava Strnada, kterou dnes odsouhlasil prozatímní věřitelský výbor.

„Dnes už můžeme všechny ujistit, že druhovýroba v závodech 15 a 16 bude obnovena a dokonce už můžeme garantovat i srpnové mzdy pro zaměstnance těchto provozů,“ ujišťuje insolvenční správce huti Šimon Peták.

Jde o zachování až dvou tisíc pracovních míst. Jako dobrou zprávu to označil odborový předák v Liberty Ostrava Petr Slanina. Nálada mezi lidmi v huti je podle něj ale tak špatná, že není jasné, zda bude v rourovně a válcovně dost zaměstnanců. „I zaměstnanci, kteří mají momentálně garantováno, že můžou dál pokračovat, tak zvažují, jestli zůstanou nebo nezůstanou,“ uvedl Slanina.

Firma Vítkovice Machinery Trade bude takzvaným tollingovým partnerem. To znamená, že huti poskytně materiál a za jeho zpracování bude platit. A z úvěru uhradí mzdy zaměstnanců.

autor: Martin Knitl
Spustit audio