Více hlav víc ví. A více poučených hlav vidí více vší

31. leden 2013

V Drážďanech je hlášeno stále více případů vší, píše sz online. Zatímco v roce 2011 zaznamenal drážďanský zdravotní ústav asi sedm set případů výskytu vší, vloni to bylo už čtrnáct set případů.

Hlášení o nepříjemných parazitech přicházejí nejčastěji z jeslí a školek. Podle pracovníků zdravotního ústavu ale nárůst není způsoben tím, že by se obyvatelům Drážďan zhoršila hygiena. To jen pracovníci školek byli nově vyškoleni právě na rozpoznávání nejrůznějších parazitů. Jak je vidět, nové znalosti opravdu využívají.

Die Zahl der Fälle von Kopfläusen nimmt in Dresden immer zu, schreibt sz online. Während das Dresdner Gesundheitsamt im Jahre 2011 etwa 700 Fälle verzeichnete, im Vorjahr waren es schon 1400 Fälle. Die unangenehmen Parasiten werden vor allem von Kitas und Kindergärten gemeldet. Laut Mitarbeitern des Gesundheitsamtes wurde die Zunahme nicht durch schlechte Gesundheitspflege verursacht. Die Mitarbeiter in den Schuleinrichtungen wurden nur erneut geschult, wie sie verschiedene Parasiten erkennen. Wie man sehen kann, neue Kenntnisse werden benutzt.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.