VIDEO: Podívejte se, jak vznikala monumentální ostravská malba Skok

31. říjen 2020

Na plochu přes 200 čtverečních metrů během šesti dní padlo 200 sprejů, potřeba bylo 500 šablon. Jak v ostravské Nádražní ulici vznikala monumentální malba polského umělce?

Malbu Skok realizoval polský umělec Mariusz M-CITY Waras. Jeho mural zobrazuje koně, jako historický symbol města, a části ostravských budov. Je to alegorie, metafora a estetika urbanismu, zaměřená na unikátnost Ostravy a její příběhy.

Malba zdobí průčelí domu v centru města v Nádražní ulici od konce září. Polský umělec návrh malby vytvořil společně s kurátorkou Alexandrou Krolikovou.

Mural art je moderní umělecký směr zaměřený na velkoplošnou malbu na stěny ve veřejném prostoru. Na rozdíl od street art či graffiti, které vznikají (z hlediska zákonů) jako ilegální aktivita, muralartová díla jsou většinou objednána majitelem stěny za účelem její výzdoby.

Související

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.