Víkend bude hlavně ve znamení masopustního veselí. Vyberte si z našich tipů

25. únor 2022

Kam za kulturou, zábavou, pohodou dnes a o víkendu? Pokud ještě nemáte jasný plán, nechte se inspirovat naší nabídkou.

Pátek

Pralesy, močály, mamuti, dinosauři. Na výstavu s názvem Pravěký svět aneb Ve stopách Zdeňka Buriana návštěvníky ode dneška zve Památník P. Bezruče v Opavě. Výstava představuje tvorbu současných výtvarníků, kteří se věnují takzvanému  paleoartu. Kromě obrazů, kreseb a ilustrací najdete na výstavě, která potrvá až do konce roku, také zkameněliny a tvůrčí koutek pro děti.

Už dnes ale můžete vyrazit na Novojičínský masopustní jarmark, který se koná od 8 do 17 hodin na Masarykově náměstí v Novém Jičíně. Kromě tradičních řemeslných výrobků a regionálních specialit jej zpestří i masopustní průvod masek.

Pátek přeje koncertům, a tak pozvěme například do Domu kultury města Ostravy, kde dnes v 19 hodin pokřtí své nové album kapela Nedivoč.

Nedivoč

Legendární kytarista a skladatel Michal Pavlíček vystoupí se svým triem od osmi večer v krnovském Kofola Music klubu.

A hudební doprovod v čele s flašinetářem a bubeníky nebude chybět ani v Orlové, kde vyrazí do ulic masopustní průvod. Sraz účastníků tradičního masopustu je v 15 hodin před orlovským kulturním domem.

Sobota

Sobota bude na mnoha místech patřit masopustnímu veselí. Už v 9 hodin například startuje rej masek u Domu dětí a mládeže ve Frenštátě pod Radhoštěm, který se poté vydá slavit masopust na frenštátské náměstí.

Stejně tak v 9 hodin vyrazí v Hlučíně za vyhrávání Hlučíňanky Průvod v maskách. Na Mírovém náměstí bude následovat komentovaná zabíjačka plná dobrého jídla.

A Masopustní řemeslný jarmark si od 11 hodin nenechte ujít ani v městském parku u vlakového nádraží v Hradci nad Moravicí.

Píšťalky, trumpety, bubínky s sebou! To je výzva pro všechny, kteří se chystají na Klimkovický masopust. Tradiční oslava masopustu odstartuje ve 14 hodin průvodem od zámku v Klimkovicích. Všem k tomu bude vyhrávat dechová hudba Veselka.

Muzeum Beskyd ve Frýdku-Místku zve pro změnu návštěvníky mezi 13. a 17. hodinou na program s názvem  Netradiční prohlídka zámku aneb jak se naše panstvo bavilo o masopustu.

A sraz u zámku mají příznivci masopustu také v Paskově. Do průvodu masek se vydají v sobotu ve 14 hodin spolu s folklorním souborem Paskovjanky.

Neděle

Masopustní průvod městem dnes zažijí obyvatelé a návštěvníci Kravař na Opavsku. Za vyhrávání muziky si tam tak připomenou tradici masopustu, kterou završí pochování basy před kravařským zámkem. Více už nám o dnešní akci, kterou spolu s městem pořádá i Centrum volného času a místní nadšenci.

Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.