Vítkovické slévárny na sebe podaly insolvenční návrh, chtějí reorganizaci

13. listopad 2023 17:00

Ostravská společnost Vítkovické slévárny je v insolvenci. Návrh na tento způsob vyřešení vysokého zadlužení podala firma sama na sebe. Jak potvrdila její mluvčí Jana Dronská, pohledávky přesahují 730 miliónů korun.

Do problémů se Vítkovické slévárny dostaly kvůli cenám energií, vliv měla i válka na Ukrajině a celkově nepříznivá situace ocelářského průmyslu v Evropě. S reorganizací firmy souhlasí i většina věřitelů.

„Reorganizační plán je postaven na kombinaci zachování provozu divize Slévárny válců, vstupu investora a rozprodeje majetku divize Slévárny odlitků. Cílem je zachovat výrobní činnost, udržet obchodní partnery i zaměstnance a úspěšně provést ozdravný proces, po kterém se podnik bude moci dále rozvíjet,“ uvedla Dronská.

Vítkovické slévárny jsou tradičním výrobcem válců pro válcování kovů a donedávna také tvarových odlitků z ocelí, litin a slitin mědi. Na konci loňského roku měl podnik téměř 300 zaměstnanců, aktuálně po ukončení ztrátové výroby odlitků se jejich počet snížil na 180.

autor: Martin Knitl | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související