Vladivojna je skladatelka, jejíž specifický hlas i hudební projev si nelze splést

3. červenec 2023

Narodila se 3. července v Ostravě jako Klára Kozielová, ale později zvolila umělecké jméno Vladivojna La Chia. Jedna z nejvýraznějších a nejosobitějších českých umělkyň se právě dnes dožívá krásného životního jubilea.

Vladivojna je skladatelka, jejíž specifický hlas si nelze splést. Podobně originální je i její hudební projev, který je velmi ovlivněn výtvarnou optikou. Vladivojna je vedle hudební tvorby také uznávaná výtvarnice a textařka. Na svém kontě má téměř dvacet impozantních autorských i kapelních nahrávek, kterými se zapsala do ostravské i obecně české produkce. Vladivojna píše hudbu k filmu i divadlu, na svých oceňovaných sólových albech odhaluje své nejintimnější city, které se týkají osobních prožitků i názorových postojů.

Přejeme všechno nejlepší a mnoho inspirace do dalších let. Z autorských projektů Vladivojny vybíráme píseň z filmu Osm hlav šílenství o ruské básnířce Anně Barkovové. Příjemný poslech Českého rozhlasu Ostrava vám přeje Milan Bátor.

Vladivojna La Chia
Vladivojna La Chia
autor: Milan Bátor
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.