Vlaky, autobusy i MHD. Vše má kvůli sněžení zpoždění

8. únor 2021 11:38

Noční sněžení zpomalilo dopravu v Moravskoslezském kraji. Zpoždění nabraly vlaky, autobusy i prostředky MHD. Kromě sněhu působí komplikace také námraza.

Námraza na trakčním vedení například přerušila provoz vlaků mezi Studénkou a Mošnovem. Ty musela nahradit autobusová doprava. Komplikace ale České dráhy hlásí i na hlavním koridoru z Ostravy do Prahy.

Čtěte také

„Se sněhovou kalamitou a dopady do provozu v rámci celé republiky se dá počítat s tím, že některá spojení i dálkové dopravy i osobní dopravy mohou mít zpoždění v řádu až desítek minut. Proto doporučujeme cestujícím, aby sledovali aktuální informace například na webu Českých drah cd.cz/omezeniprovozu,“ říká mluvčí drah Robert Pagan.

Také autobusová doprava napříč krajem nabírá zpoždění. To dosahuje podle krajského koordinátora dopravy KODIS místy až půl hodiny. Zatím dopravci situaci řeší objízdnými trasami. Největší zpoždění nabírají řidiči autobusů mimo horské oblasti.

„Na Jablunkovsku máme paradoxně zpoždění jen drobná, nějaká jsou na Novojičínsku, Opavsku a Bruntálsku. Ale nejvíce je toho tady v okolí Ostravy na Opavsku, Hlučínsku a Novojičínsku,“ říká vedoucí odboru řízení dopravy KODIS Tomáš Witoszek.

Desítky minut zpoždění v Ostravě

Sněžení zpomalilo také městskou hromadnou dopravu v Ostravě. Autobusy nabírají zpoždění až třicet minut, upozornila mluvčí dopravce Karolína Hrivnáč Rycková. Řidiči autobusů musí zápolit s kluzkou a zasněženou vozovkou.

„Sníh způsobuje komplikace i v tramvajové dopravě. Všem cestujícím doporučujeme, aby si před cestou zkontrolovali případné zpoždění jednotlivých spojů na našich webových stránkách,“ dodala mluvčí.

Co nás čeká dál?

Meteoroložka Eva Richtaríková ale říká, že sněhu by v příštích hodinách mělo postupně ubývat. Teploty se ale po zbytek dne i zítra budou dál držet pod bodem mrazu.

„Stále očekáváme, že budeme mít zataženo až oblačno, sněžení nám postupně ustává a během dne už očekáváme sněžení jen ojediněle. Na večer se může přechodně objevit četnější sněžení, ale nemělo by už napadnout víc než dva centimetry sněhu,“ uzavírá meteoroložka.

autoři: František Tichý , Tomáš Pika , Petr Dušek , Iva Havlíčková
Spustit audio