Volby v Hrčavě se budou opakovat, rozhodl soud

25. říjen 2022 13:05, aktualizováno

Volby v Hrčavě na Frýdecko-Místecku se budou opakovat. Rozhodl tak Krajský soud v Ostravě. Výsledek podle něj ovlivnili účelově přihlášení lidé.

„Krajský soud vycházel z dlouhodobé judikatury Ústavního soudu dovozující, že právo volit ve volbách do zastupitelstva obcí náleží pouze těm občanům, u nichž lze dovodit úzký vztah k obci. Nestačí tudíž formální vztah založený evidencí trvalého pobytu,“ vysvětluje v odůvodnění usnesení soudce Petr Hluštík.

Soud po provedeném dokazování zjistil, že nejméně 4 osoby evidované k trvalému pobytu v nemovitostech starosty Hrčavy – Marka Sikovy jako vlastníka těchto nemovitostí – k obci neměli žádný užší vztah. V Hrčavě fakticky nebydleli a nebydlí. Navíc některé z nich měli evidován trvalý pobyt v nemovitosti, která byla označena i samotným starostou jako neobyvatelná. Minimálně tito 4 lidé se následně osobně účastnili voleb. K evidenci přitom došlo v krátké časové souvislosti před samotnými volbami.

Soud tedy dospěl k závěru, že došlo k zásadnímu narušení demokratických principů voleb, když bylo umožněno volit občanům, kteří nemají žádný bližší vztah k obci a jsou občany obce Hrčava pouze formálně.

K soudu se dostaly dvě stížnosti související s Hrčavou. Jednu soud už zamítl dříve. Dnes se zabýval tou, kterou podal jeden z kandidátů uskupení SNK Hyrčovjaně Martin Koper. Jeho sdružení volby prohrálo celkem o 27 hlasů. S ohledem na to, že kandidátka měla sedm lidí a každý volič měl tak sedm hlasů, výsledek mohli ovlivnit čtyři hlasující.

Krajský soud v Ostravě obdržel v souvislosti s komunálními volbami v Moravskoslezském kraji 15 stížností. Zamítl 13 z nich, té z Hrčavy vyhověl. Nezabýval se stížností z Krasova na Bruntálsku, protože nesplňovala náležitosti.

autoři: Iva Havlíčková , tif | zdroj: ČTK
Spustit audio

Související