Výhody zimy

10. březen 2004

Tak nám ta zima ne a ne skončit. Kdy už konečně přijde jaro..? Přesně tyto věty jsou stále častěji tématem rozhovorů a není se čemu divit. Zima trvá skutečně už příliš dlouho. Na druhou stranu je to ale období, které nabízí celou řadu výjimečných zážitků.

Máte promáčené boty a sůl až pod ponožkou? Jezdíte v autě s očima přilepenýma na předním skle, abyste se vyhnuli všem úskalím ledových jazyků a jiných příčin pokroucených plechů? Nadáváte na to, jak je možné, že všude jinde jsou cesty jakž takž uklizené, až na tu Ostravu? To je špatný postup...

Zima má totiž tu obrovskou výhodu, že lidi stmeluje. Ostatně je to typickou vlastností českého národa, že jakákoliv pohroma znamená jednotu, v níže je síla. Tak třeba když jsem pucoval své postarší vozidlo spolu s kravatou obdařeným manažerem, který nemohl najít smetáček. Manžetou shrnoval na jedné z opavských ulic decimetry sněhu a zcela nebankovně klel. Smetáček jsme si půjčovali jako rodní bratři a příjemně si povykládali o motorismu, kultuře a jiných tématech ženám zapovězených. Bez sněhu bych nic takového nezažil.

Nebýt ledu nezřítil bych se na procházce se psem a neseznámil se s pohlednou majitelkou labradora. Neporozprávěl bych na zastávce autobusu s cizím mužem o problematice sypání silnic inertními materiály. Neměl bych zkušenost s nefungujícím nahrávacím přístrojem, který při výrobě pouliční ankety nezvládl intenzívní sněžení. Nevšiml bych si, že silničáři musejí odklízet také tramvajové ostrůvky a že některý led kupodivu vůbec neklouže. A hlavně bych nevěděl, že na Bruntálsku mají velmi příjemné dispečery silniční správy, že když v Praze sněží, je to pohroma, a když sněží na druhém konci republiky, je to výkyv počasí.

Zima je mnohem krásnější někde na horách, ale sledovat chod města a zápas s břečkou, to také stojí za to. Ukáže vám, jak je vedle všech možných supermoderních sypacích vozů stále nejefektivnější traktor s obyčejnou radlicí. A jak je úplně jiným světem provoz na zasněžené silnici, kdy vládnou zcela jiné zákony mávání, blikání a dobržďování. Zima stojí za to, i když trvá už půl roku. Vzpomeňme si na ni uprostřed letní výhně na Masarykově náměstí...

autor: mrk
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.